Manastirile pictate din Bucovina
Trei zile libere de Rusalii inseamna o evadare din Bucuresti. Acum sa vedem si optiunile: Marea Neagra... nu cred, apa rece, fite la maxim si mai scump ca in Monte Carlo. A doua optiune aleasa de multime ..Valea Prahovei, dar cum nu doresc sa petrec jumatate din minivacanta pe drum am cautat o alternativa si dupa ce am inrosit google-ul, am ales sa vizitez manastirile pictate din Bucovina.
Plecarea a fost la 6 dimineata, cu gandul ca nu sunt radare la ora asta matinala, dar surpriza a fost... localitatea si radarul, asta e! macar facem economie la carburant.
Primul popas a fost la Mausoleul Eroilor de la Marasesti. Noroc ca este vizibil din sosea, altfel semne cucu, renovat de curand merita un popas pentru a fi vizitat. Edificiul are 154 de cripte si gropi comune, in acestea se afla corpurile a peste 5000 de soldati si ofiteri cazuti la datorie in primul razboi mondial.
Interiorul este intunecat, racoros dar si lipsit de orice informatie. In centru se afla sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, acesta a fost decorat cu Steaua Romaniei si ordinul Sfantul Gheorghe si Sfanta Ana al Tarului Rusiei, a fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare si a primit in dar o sabie de samurai pe care au fost gravate cuvintele "Pe aici nu se trece".
Langa edificiu este deschis si un mic muzeu, unde sunt expuse diferite arme, uniforme militare, poze, dar si obiecte apartinand soldatilor care au luptat in primul razboi mondial. Totul este curat, bine expus si frumos luminat.
Dupa aceasta mica intoarcere in istorie, am reluat drumul cu destinatia Varatec. Daca panaaproape de Piatra Neamt peisajul si localitatile lasa de dorit, de aici in colo satele sunt mai ingrijite si spre bucuria mea cu multe case vechi restaurate frumos si curti pline de flori.
Dupa cateva ore bune de condus am ajuns la Manastirea Varatec. Ctitorita in 1785 de către Schimonahia Olimpiada, zidurile vechi de piatra adapostesc biserica Adormirea Maici Domnului. Cum treci pe sub turnul clopotnitei pare ca te-ai intors in timp, doar turistii zgomotosi si dornici de selfie-uri te trezesc din meditatie.
Urmatorul popas...Cetatea Neamtului. Cum te apropii de intrarea in orasul Neamt observi fortareata care vegheaza de secole asupra urbei.
Ca sa ajungi la fortificatie trebuie sa urci pe un drum destul de abrupt, pavat cu piatra, ceea ce nu face bine "pipitelor" pe tocuri care isi rup "gladiolele" in incercarea de a dobori numarul de like-uri pe facebook.
Cetatea a fost construita in jurul anului 1830 din piatra de rau si piatra de cariera, iar acum este renovata cu fonduri Phare.
Dupa o mica ploaie de vara, urmata de o grindina care a lasat cateva amintiri pe masina mea, dar mai rau a distrus munca oamenilor din zona, am plecat catre Manastirea Neamt.
Drumul serpuieste usor printre campuri pline de berze, iar mireasma de iarba proaspat cosita depaseste in intensitate bradutul de la oglinda.
Manastirea Neamt este construita la 1391 si este o manastire de calugari, totodata este cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Moldova. Biserica ctitorita de Stefan cel Mare a suferit mai multe devastari dar si incendii, ce au distrus zugraveala initiala. Cu toate acestea, tot asezamantul este perfect reconditionat si merita vizitat, mai ales dupa ploaie cum am prins eu astfel fiind putini vizitatori.
Ultima oprire a fost la Agapia.
La capatul unui drum ce traverseaza padurea ravasita de grindina si vijelie, te intampina o oaza de liniste si verdeata, unde timpul este intrerupt doar de evenimente precum furtuna de mai devreme, care a distrus solariile maicutelor, florile din curte dar si acoperisurile chiliilor.
In spatele manastirii se afla un satuc boem ce cuprinde casele maicutelor dar si casa memorial Alexandru Vlahuta. Din pacate am ajuns prea tarziu si nu am mai putut intra sa o vizitez, desi din poarta arata sensational.
Cam atat pentru prima parte a minivacantei, dar urmeza manastirile pictate, sau ma rog cateva pentru ca am avut parte de cateva peripetii absolut memorabile.
Deja lucrez la partea a doua asa ca pana data viitoare multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca pana la final si nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta. Pana data viitoare, va urez lumina buna!