Zilele fertilitatii in Kos
In luna iunie am avut placerea sa fiu invitat de catre Clinica Genesis sa petrec 3 zile in insula Kos si sa iau parte la o conferinta organizata pe tema turismului medical. Pentru mai multe detalii despre subiectele dezbatute in cadrul conferintei va indemn sa vizitati site-ul clinicii, in randurile de mai jos am sa prezint cele trei zile petrecute pe frumoasa insula.
Drumul a inceput cu doua curse de avion Bucuresti - Athena si Athena - Kos alaturi de compania Aegean, fata de care am doar cuvinte de lauda, organizare faorte buna, aparate noi si extrem de curate dar si stewardese dragute.
Am ajuns tarziu pe aeroportul Hippocrate si deja incepea sa se intunece, asa ca nu am apucat sa ma bucur de drumul de aproximativ 30 de minute care serpuieste printre dealuri pana in orasul capitala Kos.
Cazarea a fost la un complex destinat familiilor cu casute individuale, multe piscine dar si plaja privata, cu vedere catre Bodrum. Cum prima zi am petrecut-o pe drum, o data ajuns aici prima parte a zile m-am bucurat de valurile albastre si apa calda ce desparte Turcia de insula.
A doua jumatate a zile am decis sa o petrec in capitala, sa explorez orasul sa vad ce are de oferit. Hotelul se afla la vreo 5 km de oras, asa ca am fos transportati cu un autocar pana in centrul orasului. Punctul principal de atractie este portul vechi, de unde pornesc numeroase vase in croaziere de o zi in jurul insulei sau cu destinatia Bodrum. Treci de forfota turistilor care fac poze cu diferitele vase si intri pe stradutele inguste, pietonale si racoroase unde poti sa simti pulsul orasului si sa admiri arhitectura caselor. Mai toate casele au terase sau magazine de suveniruri la parter, aceleasi nimicuri pe care le gasesti in toate orasele turistice, magneti, tricouri cu grecia sau spartani, diferite statuete dar si copii dupa diferitele marci cunoscute de haine si incaltari.
Prima oprire a fost la intrarea in cetate, unde se si afla si un copac urias considerat a fii cel mai mare din europa, totodata se spune ca a fost plantat de Hipocrat si ca acesta obisnuia sa predea la umbra lui, se mai spune ca si Apostolul Pavel a tinut un discurs aici.
Dupa cateva poze am mers mai departe pe stradute, mai toate se termina in diferite piete pline de terase si magazine pentru localnici. Cam ca in toate orasele din Grecia printre cladiri se afla si ruine ale unor temple a caror glorie a apus demult. Ziua s-a incheita cu o cina la un restaurant in port, preturile sunt ca in toata Grecia, nu pot sa spun ca a fost mai special ca in alte locuri, aceleasi portii generoase cu fructe de mare proaspte.
Urmatoarea zi a fost dedicata jumatate congresului, interviuri, discutii si cam tot ce implica un asemena eveniment, dar dupa pranz am plecat sa vizitam Templul lui Asklepion, ridicat de catre Hipocrate. Aflat intro zona plina de verdeata si usor impadurita, din cladirea veche nu a mai ramas mare lucru, cateva ziduri, cateva coloane dar si o groaza de trepte. Partea frumoasa e ca daca urci acele trepte, privelistea de sus merita fiecare strop de sudoare rezultat si daca esti la apus experienta se dubleaza.
Urmatorul pas a fost catre Fundatia Internationala Hipocrate, un mini muzeu inchinat cunoscutlui doctor considerat si Tatal Medicinei. Muzeul in sine e micut si arata ca si cum nu ar fi fost terminat in schimb apusul vazut de aici a fost absolut spectaculos. Astfel am incheiat o noua zi pe insula.
Ultima zi a fost de relaxare, plaja dimineata si dupa amiza din nou in oras. Un sejur mult prea scurt pentru a explora cu adevarat insula si ai afla toate secretele. Daca in urma cu cativa ani la televizor arata ca e sufocata de emigranti si gunoi, ei bine se pare ca au trecut peste asta. Fata de alte locuri vizitate din Grecia mi s-a parut extrem de curat ba dimpotriva nu am vazut cersetori sau vanzatori ambulanti pe plaja sau in oras. Sper sa revin si sa petrec mai mult timp pe una din cele mai frumoase insule ale Greciei in opinia mea.
Drumul la intoarcere a fost pe zi asa ca am putut sa ma bucur de campiile pline de maslini iar in zare muntii usor acoperiti de nori. Din Kos am zburat la Athena din nou cu Aegean, experienta fiind similara cu cea de la venire. Din Pacate de la Athena catre Bucuresti am zburat cu Tarom ceea ce in opinia mea a semanat cu plimbarea intrun autobuz preorasenesc, intarziere la decolare o ora jumatate, scaune in avion rupte, geamuri murdare si zgariarte, iar mancarea si stewardesele de pe vremea lui Traian Vuia.
Toate pozele au fost facute cu Nikon D610 dar si cu telefonul de incredere Huawei.
Multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca pana la final si nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta. Pana data viitoare, va urez lumina buna!