Humulestiul lui Creanga
Ca destinatie pentru minivacanta de 1 Mai am ales Bucovina, desi am mai fost in urma cu aproximativ 3 ani nu m-am saturat de aceasta zona plina de incarcatura istorica si arhitecturala a tarii noastre. Nu am sa scriu alta postare despre manastiri, cred ca am acoperit destul de bine subiectul la vremea respectiva, mai ales ca nu am vazut schimbari demne de mentionat.
Astazi am sa scriu despre Humulesti, localitatea natala a unuia din cei mai cunoscuti scriitori romani. Data trecuta cand am vizitat casa memoriala nu am avut timp sa explorez si imprejurimile, sa trec peste comercialul micii casute. De ce spun asta, pentru ca la intrare gasesti cateva tarabe, ca peste tot unde sunt atractii turistice, pe aceste tarabe sunt toate chinezariile posibile, pistoale de plastic, bratari handmade din china, si multe alte nimicuri fara legatura cu zona sau atractia turistica langa care isi petrec vietile.
Cum totii cred ca am citit Amintiri din Copilarie si stim cum descrie cu atata dragoste Creanga satul natal, ei bine am zis sa merg mai departe de casa atat de vizitata si sa explorez Humulestiul din carte. Cu gandul la pasajele pline de umor am luat-o la picior pe strazile Humulestiului prezent. Ca peste tot prin tara modernismul si lipsa coerentei au distrus istoria si satele traditionale. Case construite fara noima dupa cum a gandit fiecare, culori care mai de care mai tipatoare si curti betonate. Dar nu am sa vorbesc despre asta si nici poze nu am sa distribui, am cautat case cat mai vechi care ar putea sa arate vremurile de odinioara, atmosefera de atunci. Cu multa tristete am sa va arat cateva case, lasate in paragina, abandonate sau in care mai traiesc cativa batrani cu o putere financiara mica incat sa poata renova aceste bijuterii. Oare un sat cu case traditionale cat ar avea de castigat pentru locuitorii sai? Vin turistii sa vada Muzeul Satului din Bucuresti sau cel de din Sibiu si raman cu gura cascata, dar un asemenea muzeu viu, locuit cat ar avea de castigat? Din pacate nu s-a inteles asta in anii de dupa revolutie si am pierdut atat de mult. Mai jos cateva poze cu casele care ar putea sa te trimita cu gandul cat de cat la descrierea satului asa cum este descris in carte. Case care arata traditia locului si care probabil ascund povesti similare cu ale lui Creanga.
Multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca pana la final, si nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!
Pana data viitoare, va urez lumina buna!