Vlad Tapu Photo Events

View Original

Culorile logo-urilor explicate

Un logo este sinonim cu brand-ul pe care il reprezinta. Ganditi-va la cateva logo-uri faimoase, precum  Nike sau McDonald’s, acestea sunt imediat recunoscute fiind asociate cu produsele comercializate de acestea.

Un logo, la baza, este un simbol folosit la reprezentarea brand-ului. Multe logo-uri au o adevarat semnificatie pentru istoria companiei sau contin un mesaj cu o puternica rezonanta. Branding-ul este vazut ca o poveste si ajuta la conexiunea acestora cu oamenii.

Pe langa poveste, un alt lucru important la conceperea unui logo este culoarea.  Ford are ovalul scris cu alb pe fond albastru, coca cola scris cu rosu, verdele cu alb al bomboanelor Tic Tac. Pentru noile companii culoarea logo-ului poate fi asociata cu nisa de piate pe care se vor axa.

Principalul motiv in crearea unui logo este recunoasterea vizuala a brand-ului. Mai jos se afla o poza care arata cum nume mari din piata au folosit culorile in logo-urile lor.

Legatura dintre culoare si identitatea brand-ului poate fi puternica. De-a lungul anilor diferite studii au aratat ca alegerea cu grija a unei culori poate sa devina decisiva in recunoasterea identitatii companiei.

Tot in urma studiilor s-a observant ca albastrul este folosit in peste 75% din logo-urile institutiilor financiare si cam 20% de catre fast food-uri. La polul opus, rosu este folosit 0% in logo-urile companiilor producatoare de haine, in schimb 60% din brand-urile de ratail il au in compozitie.

Pentru consumatorii care sunt asaltati zilnic de reclame, aceste repere vizuale colorate devin mesaje pentru subconstient, identificand produsul, vanzatorul si care este targhetul acestuia.

Cand m-am apucat de scris acest articol m-am gandit sa fac un vizual cu logo-urile primelor 500 de companii, observandu-se imediat  ca cea mai populara culoare este albastru. De ce este aceasta culoare preferata? pentru ca albastru este nuanta neutra, sigura insa considerate sofisticata.

Orice afacere care doreste sa exprime siguranta, precum cele din finante, sanatate sau domeniul tehnologiei, folosesc aceasta culoare ca fiind dominanat pentru logo sau mesajul transmis.

A doua culoare ca alegere este rosu, aratand indrazneala unor companii care se hotarasc sa foloseasca pentru identitate aceasta culoare.

De-a lungul anilor culorile folosite in brand-ing au fost selecatate pe baza studiilor psihologice, aratand relatiile dintre anumite nuante si reactiile oamenilor la acestea.

Teoria psihologiei culorilor spune ca o anumita culoare poate starni o reactie in comportamentul uman, anumite studii au aratat ca sunt cateva legaturi sigure intre unele culori si emotiile exprimate, dar nici acestea nu sunt 100% sigure. Un exemplu, este culoarea rosie pe care anumite persoane o asociaza cu indrazneala, iar altele cu sangele, alt exemplu este negrul, unele persoane il asociaza cu luxul, altele cu moartea. Contextul in care aceste culori sunt folosite este esential pentru a porni emotia dorita de comerciant. Alti factori ce trebuie luati in calcul sunt: varsta, genul, cultura sau zona geografica, fiindca toate acestea pot rezulta reactii diferite la aceeasi culoare.

Alegerea culorii nu este usoara si nu iti va face compania mai profitabila peste noapte, dar te poate apropia mai repede de publicul tinta.

Culorile puternice pot sari in evidenta,  dar totodata acestea vor face ochiul uman sa se concentreze asupra lor, pe cand alte culori  neutre vor relaxa ochiul.  Anumite companii folosesc acest aspect in avantajul lor, ganditi-va la Shell care cu al sau logo cu galben si rosu atrage atentia pe autostrada, fiind similar cu un semnal de alarma.

Mai jos avem culorile si asociera acestora cu anumite industrii.

Cu toate acestea, nicio culoare nu va fi 100% o alegere perfecta fara un mesaj adecvat si o strategie de comunicare eficienta si bine pusa la punct.

Pentru cei care sunt la inceput de drum, creearea unui logo poate sa fie gratis, in acest sens fiind nenumarate site-uri care cu ajutorul unor softuri sau aplicatii realizeaza aproape pe loc un logo, sau se pot contacta persoane sau agentii specializate, care cu preturi de la cativa euro pana la sute de mii de euro studiaza profilul afacerii, publicul tinta si creeaza un brand identity adecvat cu sanse mult mai mari de reusita.

Logo-urile nu sunt realizate pe viata, la fiecare cativa ani, marile companii le redeseneaza pentru a fi in legatura directa cu trendurile actuale.

Multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca pana la final, si nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!

Pana data viitoare, va urez lumina buna!