Ce este si cum citim Histograma?
Una dintre cele mai valoroase functii, da poate si una dintre cele mai neintelese este histograma camerei. In randurile de mai jos voi explica ce este o histograma, cum poate fi aceasta interpretata si la ce ne ajuta toate acestea.
Ce este o Histograma?
Histograma este un grafic care arata distributia pixelilor intr-o imagine. Umbrele sunt reprezentate in partea stanga, zonele luminate in dreapta, iar tonurile medii in mijloc. Inaltimea oricaruia dintre punctele din grafic indica numarul de pixeli pe tonul de culoare respectiv. Histograma poate fi vizualizata in mai multe locuri, primul ar fi chiar pe ecranul camerei de fotografiat si aici va indemn sa consultati manualul de utilizare sau unul din miile de tutoriale care se gasesc la liber pe internet, pentru camera dumneavostra. Un alt loc unde poate fi vizionata histograma este intr-unul din numeroasele programe de editare precum Lightroom, Photoshop sau Capture One Pro.
Cum interpretam histograma?
Citita corect, histograma, va spune pur si simplu ce tonuri sunt reprezentate in imaginea dumneavoastra si va poate ghida in luarea deciziilor catre o expunere corecta sau o procesare a fotografiilor conform stilului ales.
Pentru inceput sa privim mai indeaproape cateva histograme si cum sa le interpretam.
Se poate vedea ca histograma pentru imaginea de mai sus se raspandeste de la stanga la dreapta iar cele mai inalte varfuri se afla in partea dreapta. Asta ne arata ca in fotografie exista tonuri reprezentate de la intuneric la lumina, dar cu o parte din pixeli albi adevarati (expunere excesiva). Astfel, cerul este supraexpus (ars), motiv pentru care si histograma este concentrata in partea stanga.
In acest exemplu vedem toata histograma impinsa spre stanga. Opusul celei dinainte avem informatii de pixeli reprezentati de la intuneric la lumina, diferenta de data aceasta este ca avem pixeli complet negrii in gama de umbre. Tehnic vorbind, conform histogramei aceasta este o fotografie subexpusa.
Ca ultim model am ales o histograma teoretic corecta. Aici avem o raspandire uniforma a informatiei pe toate tonurile de la umbre pana la zonele luminate. Avem reprezentare in umbre si in lumina, dar mai ales informatia ce predomina uniform in zonele medii.
Niciuna dintre histogramele expuse mai sus nu respecta regula “curbei echilibrate” ci exprima valoarea artistica aleasa de mine. Acest lucru reitereaza faptul ca, desi histograma este un instrument valoros pentru examinarea si evaluarea tonurilor din fotografiile dumneavoastra, mai mult ca sigur vor varia de la imagine la imagine, in functie de ce fotografiati si de obiectivele artistice pe care le alegeti. Incercati sa va ganditi la histograma ca la un ghid pentru tonalitatea expunerilor, si nu ca un indicator al unei fotografii bune sau rele. Fotografia fiind o forma de arta nu exista reguli stricte pentru bine sau rau, ci doar puncte diferite de vedere.
Multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca pana la final, si nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!
Pana data viitoare, va urez lumina buna!