50 de sfaturi esentiale pentru fotografii incepatori
Fotografia face parte din viata noastra mai mult ca niciodata. Acum este mai usor sa te apuci de fotografiat si sa ii aprofundezi tainele, nu mai trebuie sa astepti multe ore ca sa poti vedea rezultatele si nici sa ocupi o camera intreaga pentru a stoca substantele necesare developarii imaginilor.
Mai jos sunt 50 de sfaturi pentru cei care sunt la inceput si care va vor ajuta la reducerea curbei de invatare.
Invata regulile de baza
Ca in orice meserie si fotografia are cateva reguli de baza. Invata aceste reguli si obisnuieste-te cu ele pentru ca mai tarziu sa le poti incalca cu ajutorul creativitatii. Cel mai bine este sa le inveti exersand cu camera in mana.
2. Expunerea si punctul de focus inaintea incadrarii
O fotografia neclara sau cu o expunere gresita nu se poate utiliza. Pe cand o fotografie incadrata gresit se poate corecta mai usor la postprocesare. Astfel, recomand sa te obisnuiesti in prima faza pe o expunere corecta si un subiect in focus.
3. Invata din greseli
Cu cat faci mai multe greseli cu atat ai mai mult de invatat. Toti am inceput de undeva si toti facem greseli, important este sa intelegem unde am gresit si de ce, pentru a nu le repeta. Cat mai mult exercitiu si iti vei perfectiona tehnica.
4. Invata triunghiul expunerii
Pentru a avea o fotografie expusa corect trebuie luat in calcul trei factori: ISO, Timpul de expunere si Diafragma. Orice aparat modern are programe de folosire individuale in care tu setezi doar unul dintre cei trei factori si aparatul compenseaza pentru restul. Pe masura ce avansezi foloseste modul manual in care tu detii controlul complet si vei intelege mult mai usor relatia dintre cei trei factori.
5. Fii pregatit tot timpul.
Camerele moderne pot fi pornite tot timpul, ele intrand in stand by. Daca prin intamplare iti apare momentul perfect tu doar trebuie sa apesi butonul. De cele mai multe ori e bine sa alegi unul din cele trei moduri semiautomate scurtand timpul cu alegrea setarilor in cazul situatiilor imprevizibile.
6. Pune focusul pe ochi
Ca atunci cand vorbesti cu o persoana, punctul de atractie sunt ochii, la fel se intampla si in fotografie. Indiferent de apertura aleasa punctul de focus ar trebuie sa fie pe ochii subiectului. De cele mai multe ori daca ai ratat focusul vei intelege ca acea fotografie nu este una reusita.
7. Foloseste o diafragma cat mai deschisa pentru a evidentia subiectul
Cu cat diafragma este mai mica cu atat subiectul se va evidentia mai mult de fundal. Totodata obiectele neplacute din fundal vor fi mai blurate si nu vor deranja estetic in imagine. Experimentaza la diferite diafragme si vezi care se potriveste cel mai bine genului de fotografie ales.
8. Potriveste timpul de expunere cu distanta focala
Pentru a evita fotografiile miscate este de preferat ca timpul de expunere sa nu fie mai mic ca distanta focala aleasa. Spre exemplu daca folosesti un obiectiv de 35 mm, timpul minim nu ar trebui sa fie mai mic de 1/35 sec, daca alegi sa fotografiezi la 200 mm timpul minim sa nu fie mai mic de 1/200 sec. Cu toate ca tehnologia a avansat si stabilizarea atat in obiective si in aparate este din ce in ce mai eficienta este bine de respectat acesti timpi pentru a evita pe cat posibil realizarea unei fotografii miscate.
9. Incearca pe cat posibil ca imaginea sa fie dreapta
La momentul capturarii imaginii, incearca sa fie imaginea cat mai dreapta posibil. Desi se poate rectifica destul de usor in postprocesare vei pierde din dimensiunile imaginii si vei introduce zgomot de imagine.
10. Exerseaza cu compensarea expunerii
Vor fi momente cand imagina ta o sa fie prea intunecata sau prea deschisa. Sunt mai multi factori care influenteaza acest lucru, precum punctul pe care camera il alege pentru expunere, sau diferentele majore intre zonele luminoase si cele intunecate. Folosind din camera compensarea expunerii, sansele unei imagini care sa nu necesite postprocesare majora scad foarte mult.
11. Folosesti ambii ochi cand te uiti prin vizor
Sunt cateva avantaje cand folosesti aceasta tehnica. Vei vedea mai usor ce se intampla in afara cadrului. In timpul evenimentelor sportive actiunea se muta mult mai repede si daca te uiti doar prin vizor risiti sa pierzi momentul, daca ai si al doilea ochi deschi vezi ce se intampla si in jur. Un alt motiv ar fi ca acela ca atunci cand fotografiezi o persoana, daca te vei uita la ea nu va avea impresia ca te ascunzi dupa camera. Contactul vizual ofera incredere si relaxeaza subiectul facandu-l sa se poarte natural.
12. Evita miscarea camerei foto
Invata sa tii camera corect, astfel aceasta va fi stabila in mainile tale si vei reduce sansele pentru capturarea imaginilor miscate. Sunt momente cand puterea luminii este mica si vei avea nevoie de timpi care sa fie corelati cu distanta focala, in acest caz mareste ISO-ul sau micsoreaza diafragma.
13. Foloseste reflexiile
Sunt multe cazuri cand vei dori ca imaginea sa fie unica. Cu ajutorul reflexiilor vei da imaginii tale o perspectiva unica, foloseste-te de orice obiect care iti va reflecta subiectul ales. Fie ca vorbim de simple balti pana la lacuri, oglinzi sau geamuri.
14. Fotografiaza ce iti place
Nu trebuie sa alegi un tip anume de fotografie, alege sa fotografiezi ce iti place. Fie ca sunt oameni, natura sau animale, indiferent ce alegi vei face acest lucuru cu mai multa pasiune si vei invata mult mai usor.
15. Foloseste ora magica (Golden Hour)
Cu ajutorul luminii punem sau scoate in evidenta subiectul. Ora magica sau Golden Hour in engleza, este o perioada de aproximativ o ora dupa rasarit sau inainte de apus. In acest interval lumina este usor difuza facand trecerea de la umbra la zonele luminate mult mai fin.
16. Cumpara o blenda de lumina ieftina
Cu ajutorul blendei vei controla lumina mult mai usor. Pretul acestora porneste de la cativa zeci de lei iar variantele de baza contin doua culori, alb si negru. Cu partea neagra reduci lumina iar cu cea alba reduci umbrele.
17. Fotografia de portret
Nimeni nu a beneficiat de la inceput de un studio cu lumini de zeci de mii de euro. Cel mai simplu si eficient este sa te folosesti de lumina naturala. Pozitioneaza subiectul langa o fereastra si cu ajutorul perdelelor gestioneaza cantitatea de lumina dorita pe subiect. Mai multe detalii despre fotografia de portret aici.
18. Fotografia de peisaj
Fotografia de peisaj ne duce prima oara cu gandul la natura dar poate cuprinde spre exemplu si fotografierea unui oras. Trebuie avut grija la incadrare si pentru ca este unul din cele mai indragite tipuri de fotografie, exemple pentru fotografiat se pot gasi foarte usor.
19. Fotografia de eveniment
Este poate primul tip de fotografie ales de marea majoritate si pentru ca se pot castiga bani mai usor practicand-ul. De preferat sa ai o lentila 24-70 mm, cu diafragma mare fixa de f2.8, un blitz extern si cu putin exercitiu poti duce un eveniment pana la final.
20. Fotografia corporate
Un gen de fotografie din ce in ce mai cautat, in care nu trebuie investitie extrem de mare in echipament. O lumina externa si un obiectiv de portrete fix sunt un inceput in fotografia corporate. Mai multe detalii despre fotografia corporate aici.
21. Fotografierea copiilor
Multi au inceput acest gen experimentand fotografia pe proprii copii, invatand astfel au ajuns sa practice si sa dezvolte afaceri de succes in acest fel. De retinut in acest gen este faptul ca trebuie sa te afli la nivelul copiilor in cel mai mult timp si ca acestia de regula sunt foarte activi. Cateva sfaturi despre fotografiera copiilor cu telefonul aici.
22. Incepi cu un aparat cu senzor “crop”
Recomand inceperea fotografiei cu un aparat de acest fel pentru costurile reduse atat ale aparatului cat si ale obiectivelor. Datorita tehnologiei avansate diferentele de calitate intre crop si full frame sunt minime. Un alt avantaj al aparatelor crop ar fi acela ca sunt portabile si compacte.
23. Carduri de memorie cat mai mari
Spatiile de stocare au un pret din ce in ce mai scazut. Fotografiaza cat mai mult subiectul din diferite pozitii si vei avea la final un numar mare de poze din care sa alegi cadrul perfect. Recomand alegerea unui card original si de la o firma respectabila, nu ai vrea sa pierzi o sesiune foto datorita unui card de proasta calitate.
24. Alege o lentila fixa
Marea majoritate a camerelor foto prentru incepatori vin cu un obiectiv de kit, dar acesta nu este cel mai bun din punct de vedere optic. Recomand pentru inceput achizitia unui obiectiv fix un 50mm de preferat. Avand un pret relativ mic dar optic superior, rezultatele obtinute sunt considerabil mai bune calitativ. Pe langa avantajele enumerate, acesta ajuta si la creativitate fortandu-te sa te misti pentru alegerea incadrarii.
25. Invata limitele aparatului inainte de cumpararea altuia
Era consumerismului ne spune ca automat tot ce este nou este mult mai bun. Invata sa folosesti echipamentul pe care il ai si vei vedea ca de cele mai multe ori este tot ce ai nevoie.
26. Megapixeli si realitatea
Marketingul ne spune ca daca avem multi megapixeli imaginea este mai buna si pana la un punct are dreptate. Dar cum majoritatea nu printam imaginile pe afise de marimea unui bloc, mai bine investim in obiective de calitate decat in cel mai nou aparat cu un numar mare de megapixeli.
27. Foloseste filtre
Filtrele se pot folosi in numeroase cazuri. Cel mai des sunt folosite la protejarea obiectivului fiind puse in fata lentilei. Dar se pot folosi si pentru a elimina reflexiile din apa, pentru expuneri prelungite sau pentru a schimba culorile in imagine.
28. Foloseste regula treimilor
Este prima regula care se invata in fotografie. Aceasta imparte cadrul in 9 parti egale, cu ajutorul a patru linii imaginare, doua verticale si doua orizontale. Astfel cele 4 puncte obtinute la intersectia liniilor arata punctele forte ale imaginii. Regula aceasta este folosita cand se doreste o imagine echilibrata, cu toate acestea o data cu experienta vei invata sa spargi regula cu ajutorul creativitatii.
29. Schimba perspectiva pentru rezultate diferite
Nu toate pozele trebuie facute de la nivelul la care ne aflam, alege alt unghi si vei obtine pentru acelasi subiect un cadru complet diferit si poate cu un impact vizual mult mai bun.
30. Roteste camera
Unul din cele mai simple sfaturi posibile este sa rotesti camera, pentru a fotografia in pozitie verticala. Doar prin simpla rotire a cameri se obtin cadre complet noi, si poate cu un impact mult mai bun.
31. Utilizeaza mai des campul de profunzime
Campul de profunzime ne arata cat de clar este campul de focus in comparatie cu restul cadrului. Pentru a mari sau micsora campul de focus se utilizeaza diafragma si distanta fata de subiect. Cu cat diafragma este mai deschisa (1.2 sau 1.4) cu atat mai mic este campul de focus.
32. Foloseste linii de ghidaj catre subiectul dorit
Cu ajutorul liniilor de ghidaj vei indrepta privirea mai usor catre subiectul dorit. Totodata cu ajutorul acestora poti creea profunzime imaginii.
33. Umple cadrul
Un subiect cu mult spatiu liber in jurul sau da impresia ca este mic si poate nu atat de important. Prin umplerea cadrului cu intreg subiectul acesta capata o importanta mai mare.
34. Ajuta subiectul sa evidentieze miscarea
In momentul compozitiei ia in considerare directia in care se indreapta subiectul si lasa un spatiu mai mare. Acest lucru ajuta la impresia de miscare si ajuta la expunerea povestii.
35. Cauta detalii
De multe ori imaginea este foarte aglomerata, cauta sa umplii cadrul cu un detaliu si sa il izolezi de restul lucrurilor. De cele mai multe ori micile detalii ajuta la expunerea povestii sau imaginii de ansamblu.
36. Incalca toate sfaturile de mai sus
Pentru fiecare din situatiile de mai sus sunt momente cand e bine sa faci exact pe dos. Indiferent de proiect cauta cadrul cel mai bun si gandeste-te la ce vrei sa expui si ce senzatie doresti sa evoci.
37. Fotografiaza RAW + Jpeg
Toate camerele moderne au posibilitatea sa fotografieze RAW si automat ca back-up Jpeg. Fisierle RAW sunt mult mai mari si contin o cantitate mai mare de informatie, avantaj ce se poate folosi la editare. Jpeg-ul este un fisier comprimat si poate fi folosit ca plasa de siguranta in caz ca ai pierdut cardul cu fisierele RAW, sau poate doresti sa urci poza rapid pe diferitele retele sociale fara a mai edita.
38. Evita folosirea Flash-ului de pe camera
Utilizarea acestuia creaza umbre dure, care de cele mai multe ori nu ajuta subiectul. Poate singura data cand il recomand este la fotografierea in plin soare, cand va lumina umbrele, dar cazurile sunt extrem de rare.
39. Foloseste cat mai mult modurile automate
Lasand camera sa aleaga ISO sau timpul de expunere, ca incepator vei avea mai mult timp sa exersezi incadrarea sau sansa de a captura acel moment unic care se intampla extrem de rapid.
40. Foloseste balansul de alb potrivit
Camerele digitale nu se pot adapta la fel de repede ca ochiul uman la schimbarile de lumina. Astfel, trebuie sa compensam balansul de alb pentru ca imaginile sa nu fie prea albastre sau prea galbene.
Culoarea temperaturii se masoara in grade Kelvin. De cele mai multe ori se poate lasa camera pe automat si modifica la post procesare, dar vor fi momente cand trebuie sa modificam personal setarile in acest sens.
41. Foloseste modul rafala
In fotografierea animalelor , a copiilor sau in cadrul sporturilor este greu de anticipat miscarile subiectilor, astfel folosind modul rafala vom creste sansele de a prinde cadrul unic dorit. Recomand acest mod si la fotografierea grupurilor, cand mai multe cadre efectuate cresc sansele ca niciun subiect sa nu fie prins cu ochii inchisi.
42. Invata sa citesti Histograma
Unul din cele mai utile functii este Histograma. Citirea corecta a acesteia poate ajuta la expunerea corecta a fotografiei. Prin acordarea unei atentii suplimentare evitati sa aveti fotografii supra sau subexpuse in anumite parti ale fotografiei.
43. Citeste manualul camerei
Decat sa bajbai si sa cauti diferite setari, prin citirea manualului te vei obisnui cu butoanele si functiile acestora. Vei putea efectua setarile corect mult mai rapid in situatiile aparute.
44. Viziteaza un muzeu de arta
Vizitarea muzeelor ne ofera posibilitatea sa studiem marii maestri. De la acestia putem sa invatam arta compozitiei sau folosirea culorilor. De-a lungul secolelor acestia au exersat si perfectionat transpunerea luminii pe subiect.
45. Intalneste alti fotografi
Aproape zilnic grupuri de fotografi isi dau intalnire pentru a discuta si exersa impreuna. In cadrul acestor intalniri se fac schimburi de obiective, se impartasesc intamplari si sfaturi atat pentru incepatori cat si pentru avansati.
46. Incearca diferite brand-uri
Nu ramane blocat pe un anumit brand. Daca ai ocazia foloseste orice echipament iti cade in mana, vezi diferentele, bune sau rele.
47. Tine aparatul cu tine tot timpul
Poate un sfat inutil dar cu cat ai apartul mai aproape de tine cu atat exersezi mai mult. Fotografia de strada este un gen din care ai multe de invata si de exersat.
48. Printeaza pozele
Parerea mea personala ca finalul procesului de creare a unei fotografii este momentul in care imaginea este printata. Un album foto sau fotografii printate pe hartie de calitate au o durata de viata foarte mare si un impact emotional superior oricarui mediu digital de vizualizare.
49. Calatoreste cat mai mult
In loc sa investesti in echipamente pe care nu le vei folosi mai bine calatoreste si fotografiaza. Invata sa vezi lumina cum actioneaza, in cat mai multe locuri si ore diferite.
50. Incalca toate sfaturile de mai sus
In fotografie si in arta in general nu exista reguli stricte. Atata timp cat imaginea finala iti place si este de impact asta este tot ce conteaza. Uita de toti “profesionistii” care te bat la cap cu diferite reguli, exerseaza si invata din greseli, imbina distractia cu pasiunea si rezultatele vor veni.
Daca ai si tu sfaturi pentru incepatori lasa-le in comentarii. Ca de fiecare data multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca pana la final, si nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!
Pana data viitoare, va urez lumina buna!