Fotografia naturala la interior, cateva sfaturi pentru realizarea acesteia!
Principalul factor in fotografie este lumina, indiferent de locatia aleasa, atunci cand lumina nu este buna fotografia rezultata nu o sa fie una tocmai pe placul tau. Unul dintre cele mai provocatoare scenarii este sa fotografiezi la interior cu lumina naturala, insa odata ce ai inteles cum sa o stapanesti, totul va fi mai simplu.
De cele mai multe ori fotografiile realizate la interior sunt subexpuse sau au culori ciudate datorita luminii folosite gresit. Este extrem de important sa vezi de unde vine lumina, chiar daca ai doar un geam la dispozitie este de ajuns pentru o lumina perfecta, niciodata sa nu folosesti becurile din camera, oricat de putina lumina intra pe o fereastra este infinit mai buna decat lumina artificiala.
Odata ce ai inteles cum sa folosesti lumina ferestrei in avantajul tau, o poti folosi sa induci starea dorita in imagini sau chiar sa faci subiectul sa iasa in evidenta fata de restul obiectelor din camera.
Indiferent de casa, poti sa vezi printr-un simplu exercitiu cum si cand este lumina cea mai buna pentru fotografie in casa ta:
Opresti toate luminile artificale;
Tragi toate jaluzelele si perdelele de la geamuri si lasi lumina naturala sa patrunda in casa;
Din ora in ora vizitezi toate camerele, observi cum intra, cum schimba lumina fotografia si-ti iei notite;
La sfarsitul zilei te uiti pe notite si ai sa intelegi cele mai bune ore de fotografiat pentru fiecare camera in parte.
Evident lumina nu o sa fie perfecta la orice ora si in orice camera, dar cu timpul si cu exercitiu ai sa inveti orele de aur.
De ce nu recomand folosirea luminilor artificiale, pentru ca de cele mai multe ori iti va afecta balansul de culoare in sens negativ mult prea puternic si vor da o tenta galbuie tuturor pozelor.
Lumina provenita de la fereastra este unidirectinala si iti va scoate in evidenta subiectul si trasaturile acestuia.
Poti face cu ajutorul unei singure fereste poze care sa para diferite, daca stii sa-ti asezi subiectul in pozitii diferite fata de aceasta si fata de modul in care lumina cade peste acesta.
Cel mai simplu ar parea de realizat fotografia cand subiectul este indreptat cu fata spre fereastra, dar poti scoate fotografii uimitoare si alegand alte incadrari ale acestuia in raport cu lumina.
Aseaza subiectul cu fata spre lumina, dar nu direct in ea, astfel vei beneficia de umbre mai usoare si vei aduga profunzime imaginii.
In fotografia de portret vei vrea intotdeauna sa ai in ochii subiectului un pic de lumina. Daca ai vazut vreodata desene animate, si sunt sigur ca aproape oricine a vazut, daca privesti cu atentie vei vedea in ochii personajelor desenate reflexii de lumina. Ca sa obtii aceste reflexii de lumina pozitioneaza subiectul cu ochii spre lumina.
La fotografia de interior sigur o sa trebuiasca sa umbli la ISO. Printre primele lucruri pe care le invatam la inceputul fotografiei este ca daca ridicam ISO-ul vom introduce zgomot de imagine. Daca vei alege sa tii ISO-ul cat mai jos ai toate sansele sa faci o fotografie subesxpusa sau sa nu ai viteza de fotografie destul de mare cat sa realizezi imaginea clara. Cand spun sa ridici valoare ISO nu ma refer la 200 sau 400 ci la 1600 sau uneri chiar mai mult. Stiu mitul ca daca fotografiezi in timpul zilei nu ai nevoie de mai mult de 100 sau 200, dar la interior mai mult ca sigur lumina provenita de la o fereastra nu va fi de ajuns pentru valorile acestea. Nu trebuie sa iti fie frica sa folosesti ISO-uri ridicate mai ales cu aparatele din zilele noastre.
Tipurile de lumina folosite la interior:
Lumina din fata
Subiectul este pozitionat cu fata direct spre fereastra, dezavantajul la acesat pozitionare este ca nu vom avea nicio umbra pe fata subiectului, lumina fiind astfel la fel pe toata suprafata. Personal imi place sa am umbre pentru ca definesc mai bine subiectul si ofera contrast imaginii si o anumita atmosfera. Cu toate astea persoanele cu riduri vor avea un mic avantaj in aceasta pozitie pentru ca acestea vor fi ascunse.
Lumina la un unghi 45 de grade
Cred ca este cea mai buna alegere pentru ca vom avea acele mici lumini reflecate in ochi si umbrele rezultate vor adauga dimensiune, contrast si atmosfera fotografiei. De regula modelul trebuie sa stea destul de aproape de fereastra ca sa beneficieze de cat mai multa lumina. Cele 45 de grade nu trebuie batute in cuie, poti roti modelul pana ce lumina va fi cat mai avantajoasa.
Lumina la un unghi de 90 de grade
Subiectul este pozitionat la un unghi de 90 de grade fata de fereastra, astfel vom avea jumatate de fata luminata si jumatate in umbra. Genul acesta de iluminare in general se potriveste barbatilor fiind mai dur si misterios.
Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final, nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!
Pana data viitoare, va urez lumina buna!