Vlad Tapu Photo Events

View Original

6 sfaturi pentru fotografii cu lumina din spate

Fotografiile care beneficiaza doar de o sursa de lumina sunt in general preferatele mele, pentru simplitate si rezultat. Un portret cu lumina soarelui in spate sau niste copii care se joaca afara si soarele cade din spate vor atrage intotdeauna atentia.

De-a lungul anilor am vazut persoane care se plangeau ca imaginile rezultate sunt prea intunecate, nu reusesc sa focuseze sau pur si simplu nu stiu cum sa pozitioneze modelul.

Ca orice gen de fotografie prin exercitiu se pot obtine in timp rezultate exceptionale si ca sa fie totul cat mai usor am sa dau 6 ponturi pentru a scurta procesul de invatare.

Asa cum reiese si din titlu, fotografia cu iluminatul din spate este realizata atunci cand avem o sursa de lumina in spatele subiectului iar fotograful se afla in fata acestuia.

Aceasta pozitionare a luminii prezinta multe avantaje, prin simplu fapt ca sunt destul de rare (cele executate corect) incluzand lens flare (soarele o sa arate ca o stea) sau o silueta pentru un efect dramatic.

Daca alegi sa realizezi fotografia afara, este de preferat sa alegi rasaritul sau apusul, soarele nu este foarte puternic, lumina este mai calda si va avea un efect contre-jour mult mai frumos. La interior se poate folosi o fereasatra sau o lumina artificiala, avantajele aici sunt ca lumina este constanta si se poate exersa mult mai usor la inceput.

1. Modul SPOT

Acest mod te va ajuta sa realizezi o expunere corecta a subiectului. Punctul de focalizare trebuie sa fie pe subiect si ajustarea expunerii sa fie facuta exclusiv fata de acesta. Aparatul o sa iti ofere datele necesare in functie doar de punctul de focalizare si nu fata de intregul cadru al imaginii.

2. Supraexpunerea imaginii

Expunerea corecta este un termen relativ, pentru ca fiecare vedem altfel rezultatul final. Dar in cazul de fata este de preferat o supaexpunere pentru a vedea detaliile modelului. Cu toate acestea recomand atenta supraveghere a zonelor din “highlights” pentru a nu pierde complet detaliile din aceasta zona. Din zonele intunecate putem recupera detaliile la post procesare mult mai usor fata de zonele luminoase, asa ca este de preferat sa le pastram de la inceput pe cat posibil.

3. Reflexia luminii

Pentru ca lumina este pozitionata in spatele subiectului, acesta va fi intunecat, insa cu ajutorul blendelor de reflexie iluminam zonele subexpuse ale acestuia. Postprocesarea o sa fie mult usurata, vom focusa cu aparatul mai usor si nu in cele din urma lumina reflectata o sa fie mai blanda pe subiect.

4. Foloseste parasolarul

Toate lentilele vin in cutie cu un parasolar. Recomand folosirea cu incredere, va ajuta la focusare, cu ajutorul acestuia se vor elimina si petele de lumina.

5. Balansul de alb

Sunt adeptul realizarii fotografiei finale direct in camera foto si reducerea timpului de postprocesare. Balansul de alb este foarte important si in general folosesc “Kelvin” . De cele mai multe ori incep pe la 5500 K si fac ajustarile necesare in functie de culoarea luminii si de atmosfera pe care doresc sa o redau.

6. Incearca toate unghiurile

Ca oricare alt gen de fotografie recomand miscarea continua, trebuie vazute toate unghiurile posibile, nicioadata nu stiu de la inceput pozitia si unghiul final. Daca este timp destul ma misc in toate directiile ca sa descopr acel unghi perfect.

Prin mult exercitiu rezultatele vor veni si ele mai rapid, scoate familia sau prietenii la o sedinta foto si distrati-va. Copii sunt cel mai bun model, in parc, in curte in fata ferestrei, exerseaza cu ei, pentru mai multe ponturi pentru a fotografia copiii aici.

Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final, nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!

Pana data viitoare, va urez lumina buna!