Vlad Tapu Photo Events

View Original

Sfaturi creative pentru incadrarea subiectului in fotografie.

Incadrarea unui subiect intr-o fotografie nu are limite, de la spatiul negativ pana la folosirea arhitecturii ideile de compozitie sunt infinite. Incadrarea atrage imediat atentia asupra subiectului si poate face diferenta dintre o fotografie banala si una memorabila.

Incadrarea este o tehnica de baza in creearea unei imagini, alaturi de aceasta se afla compozitia, triunghiul expunerii si liniile de ghidare. Incadrarea se poate realiza clasic cu ajutorul unor elemente de recuzita, sau mai avansat spre exemplu cu ajutorul luminii sau a culorilor, toate au rol de a atrage atentia privitorului spre subiectul ales de fotograf.

Odata ales subiectul, trebuie avut in vedere incadrarea acestuia in imagine si aici studiem locatia si elementele pe care le putem incorpora, elemente care trebuie sa fie in armonie cu subiectul ales. In functie de incadrarea aleasa putem spune o poveste si transmite o stare de spirit.

Incadrarea negativa

Probabil cea mai simpla, din punctul meu de vedere, este incadrarea negativa. Folosirea spatiului gol pentru atragerea privirii asupra subiectului, eliminand cel mai usor elementele nedorite din imagine si va ramane subiectul ca punct principal.

Incadrarea arhitecturala

Ca si in titlu, folosirea elementelor de arhitectura pentru a incadra subiectul este probabil cel mai evident mod de a scoate in evidenta subiectul, prin utilizarea usilor, ferestrelor, cladirilor, a arcadelor si lista poate continua la infinit. Cu ajutorul acestora putem plasa si locatia in povestea noastra astfel adaugand un plus fotografiei.

Nu tot timpul sunt cu copiii in locatii spectaculoase, majoritatea fotografiilor sunt facute in casa sau in apropiere, prin parcuri, terenuri de joaca. Cel mai des ma folosesc de ferestre, usi sau lumina pentru incadrare.

Inacadrarea cu ajutorul naturii

Cu ajutorul florilor, copacilor pot incadra cel mai usor cand sunt afara. O culoare unitara a naturii inconjuratoare poate sa fie un cadru perfect, aici atentie la cromatica pentru o imagine placuta vizual.

Incadrarea cu ajutorul luminii

De cele mai multe ori folosind doar lumina sau umbrele pot crea imagini simple dar cu un puternic impact vizual. Nu sunt cele mai usoare fotografii de realizat, pentru ca necesita un pic de experienta in observarea luminii.

Folosirea unui obiectiv cu diafragma mare

Multa lume prefera acest tip de incadrare, folosirea unei focale mari precum 1.4 sau 1.8 face fundalul sau primplanul neclar ramanand doar subiectul clar. Prefer tehnica asta cand nu am de arata nimic in jur sau locatia este mult prea incarcata. In opinia mea dezavantajul principal aici este ca nu se poate introduce o poveste, dar asta nu inseamna ca imaginea finala nu este de pastrat.

Care este cea mai buna incadrare? Ei bine nu cred ca exista asa ceva, exmplele enumerate de mine sunt doar cateva si multitudinea de posibilitati este limitata doar de imaginatia noastra ca fotografi. Toate exemplele enumerate mai sus se pot folosi individual sau chiar mixa, tot ce conteaza este rezultatul final, noi ne putem bucura de procesul de creatie si executie iar clientul de imaginea finala.

Ca de fiecare data spun ca realizarea cat mai multor imagini indiferent de aparat, telefon sau obiectiv ne imbunatateste experienta noastra ca fotografi si ajuta la perfectionarea noastra si la rezultate cat mai bune pe termen lung.

Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final, nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!

Pana data viitoare, va urez lumina buna!