Romania este o tara bogata in muzee, monumente, biserici si cetati, ce au in comun toate aceste obiective turistice? Taxa foto, uneori simbolica, alteori mai bine te lasi pagubas.
Vara asta am vizitat cetatile din Dobrogea, o zona frumoasa, plina de locuri pitoresti, dar foarte putin promovata. Multi considera doar partea de la mare si Delta Dunarii singurele locuri demne de vizitat din Dobrogea si poate au si putina dreptate. Putina lume stie ca aici se afla cea mai veche asezare din tara noastra, cetatea Histria (Istria) si mult mai putini o si viziteaza.
Cu toate ca zona cuprinde nenumarate cetati antice precum: Capidava (Topalu-Constanţa), Carsium (Hârşova-Constanţa), Sacidava (Dunăreni, Aliman-Constanţa), Păcuiul lui Soare (Ostrov-Constanţa), Albeşti (Constanţa), Ulmetum (Pantelimon), Enisala sau Heracleea (Sarichioi-Tulcea), Ibida (Slava Rusă, Slava Cercheză-Tulcea), Halmyris (Murighiol-Tulcea), Aegyssus (Tulcea), Argamum (Jurilovca), investitiile lipsesc cu desavarsire, ba chiar mai rau nu sunt nici macar mentinute la un nivel de conservare si vizitare.
Prima cetate vizitata este Enisala, singura care pare ingrijita si “putin” restaurata, sufera de aceeasi problema ca multe alte obiective turistice din tara, nu iti este explicat nimic. Cu o taxa de intrare de doar 8 lei platita la un chiosc vechi si ponosit, intampinarea nu este tocmai imbucuratoare. Intrarea in cetate este si mai sumbra, niste trepte dificil de urcat, panouri lipsa, iar odata intrat intre zidurile cetatii realizezi bataia de joc. Nimic! Doar balarii si atat, nu exista explicatii cum arata interiorul cand era locuita, o reproducere la scara mai mica, ceva care sa atraga, sa explice, NIMIC. O gaura prin zid, care putea sa fie candva o poarta, sper, te duce catre o casuta construita, in interiorul careia sunt cateva exponate, niste poze de la sapaturile erheologice si cateva date istorice, toate par mai vechi ca cetatea in sine.
Cu un gust amar am plecat catre Jurilovca sa mananc si sa vizitez Cetatea Argamum. Pranzul a fost senzational la Taverna La Navod, niste icre, un Bors Lipovenesc care au mers la inima, prin stomac inainte. Cu burta plina si moralul ridicat am ajuns la Argamum si pentru ca nu am 4X4 am regretat alegera de a parcurge ultimi 500 de metri cu masina. Un drum demn de concursuri offroad te intampina inaintea intrarii in cetate, intrare mult spus. O carare care porneste de langa lac si urca destul de abrupt catre cetate, gunoaie la tot pasul, de la pet-uri la hartiei igienica si mai nou nelipsitele masti sanitare iti tin companie pana la primele ziduri rasarite din boschetareala crescuta peste tot. Daca nu era gunoiul si cararea batatorita aveam impresia ca eu sunt arheologul care descopar asezarea. Nu am mai fost aici, am vazut doar vederi, poze pe internet din anii 70-80 si sincer ma asteptam la cu totul altceva. Aici se vede cel mai clar lipsa de interes si viziune a celor care ne conduc, dar si celor din zona care nu inteleg ca potentialul turistic este urias si veniturile rezultate ar ajuta economia dar si comunitatea din zona. Am fost in Grecia, Italia care au vestigii similare si turismul de acolo intretine si chiar dezvolta comunitatea, la noi parca ne este rusine cu istoria si vrem sa o stergem complet.
Dupa aceasta noua dezamagire am plecat catre Histria, in speranta unei experiente mai bune. De data asta marcajele rutiere mi-au dat falsa impresie ca o sa fie altfel. A fost doar o impresie!
Aici avem parte de o parcare amenajata, un restaurant in fata complexului muzeal si aceleasi taxe foto, inutil de stupide. La intrare ai de ales daca vrei sa platesti biletul doar pentru cetate sau vrei sa intrii si in muzeul arheologic. Am optat pentru amandoua si am platit inclusiv taxa foto, acea taxa care o gasim pe la toate obiectivele turistice din tara, total 50 de lei pentru 2 persoane.
Primul pe lista a fost Muzeul Arheologic, chiar ca arheologic, praful pe geamuri de 2 degete, apa infiltrata prin tavan, iar cele cateva explicatii despre exponate sunt cred de la deschiderea muzeului. Pentru ce sa ceri taxa foto aici?, sa vada ce? daca esti pasionat de arhelogie si poate de istorie este interesant dar pentru vizitatorul obisnuit nimic interactiv, nimic care sa ii explice ce vede intr-un mod cat de cat atractiv, doar nepasare.
Urmatorul pas cetatea in sine si vai cata bataie de joc! Panourile care spun cat de cat ceva despre loc sunt extrem de seci, vechi sau lipsesc cu desavarsire. Aleile sunt pline de gropi si buruieni pe margine, iar cetatea, ei bine, doar niste ziduri cu cate o placuta razleata semidistrusa si pe alocuri cateva gropi noi inconjurate cu o ata putreda si niste folii luate de vant. Citesti pe internet cum ca Cetatea Histria este Pompeiul Romaniei si te iei cu mainile de cap. Poti sa te sui pe ziduri sa calci pe fresce si nimeni nu te intreaba de sanatate.
Am plecat dezamagit de cum sunt exploatate si intretinute aceste monumente la fel ca mult altele de la noi. Totusi nu pot sa ma intreb de ce nu se renunta la aceasta taxa foto? Nu ajuta la nimic, de cele mai multe ori turistii aleg sa nu faca poze si astfel clar nu vor ajuta la promovare in mediul online si nici nu cred ca mai cumpara cineva carti postale de la magazinul de suvenire acolo unde exista. Nu inteleg care este problema daca faci fotografii?! vinzi printurile? opresti sa vina vizitatorii la aceste locatii prin simplul fapt ca au vazut imaginile la tine pe retelele sociale si nu mai sunt interesati ? Indienii refuzau sa fie fotografiati pentru ca aveau impresia ca le este furat sufletul, cred ca asa gandesc si cei care decid aceste taxe.
Cu toate acestea va indemn sa mergeti sa vizitati Dobrogea si cetatile ei, poate asa aratam ca suntem mandrii si interesati de istoria noastra si ca vrem sa o promovam asa cum fac toate tarile. Poate reusim sa schimbam mentalitatea si sa intelegem ca toti avem de castigat de pe urma turismului si nu in cele din urma ca avem cu ce sa ne mandrim.
Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final, nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!
Pana data viitoare, va urez lumina buna!