A venit si vremea concediului de vara cu mare, plaja si soare, iar destinatia clasica, evident Grecia. Daca anul trecut am fost pe insula Corfu anul acesta am zis sa revenim in Kassandra, juniorii au crescut asa ca fata de data trecuta putem sa o exploram mai usor.
Dupa ceva emotii, cu pasapoartele copiilor expirate si o zi pierduta prin mall in asteptarea lor, am plecat intr-un final spre mare. Romania nimic special, Vama Giurgiu doua ore si jumatate ca bulgarii au decis sa renoveze podul si era “putina “ coada, restul drumului, liber. Locatia aleasa pentru cazare, Nea Moudania un orasel micut, nu foarte turistic dar strategic asezat sa fie usor de explorat toata zona.
Orasul in sine nu are plaja sau atractii doar o biserica mai mare si un port micut plin de terase si baruri. Cazarea am avut-o chiar langa piateta centrala, unde seara mai erau ceva spectacole si multi tineri zgomotosi care petrec pana tarziu in noapte. Cel mai tare a fost un spectacol in care au cantat si fluturat steaguri comuniste, m-am simtit putin ca la Neptun pe vremnea lui Ceausescu dar astfel de intamplari fac memorabile vacantele.
Prima plaja vizitata a fost Posidi. Pe timpul zilei am stat pe partea amenajata unde exista sezlonguri. Aici nimic specila, nisipul nu este fin dar apa era clada si prietenoasa pentru cei cu copii, intrarea fiind lina si fara valuri. In apropierea serii am mers pe partea salbatica si sa vedem apusul, dar ne-am bucurat si de o apa super albasta calda si cu valuri inspumate ce a facut deliciul juniorilor.
Prima cina a fost langa cazare si ca de fiecare data nu cea mai buna, destul de scumpa si nici foarte gustoasa. Din pacate pe tot parcusul sejurului o sa aflu ca preturile si portiile la mancare nu mai sunt cum erau odata in Grecia.
Urmatoarea plaja aleasa a fots Afitos. Plaja micuta semisalbatica si doar doua locuri unde puteam sa luam umbrela si sezlong, dar au cerut 40 de euro pentru asta asa ca am renuntat si am plecat in partea mai dezvoltata. Asta a fost a doua greseala pentru ca era extrem de aglomerat si aproape la fel de scump. Apa a fost ok, intrea in apa este ideala pentru copii si extrem de calda. Ce am observat si aici este lipsa faunei marine, doar cativa pestisori la mal care te ciupesc dar indiferent cat de mult m-as avanta in larg altceva nimic, poate o dorada ratacita si doar atat.
O data cu apropierea serii am plecat catre Afytos, partea veche sa ne bucuram de o cina autentica greceasca. Orasesul in sine este placut, plin de restaurante si terase dar extrem de aglomerat, mai ales dupa lasarea serii. Mancarea fost buna, portiile destul de maricele dar mult mai scump ca in alti ani iar platourile cu fructe de mare si peste lipsesc cu desavarsire. Dupa cina am plecat sa exploram stradutele si sa cumparam ceva nimicuri printre care si celebrul magnet.
Urmatoarea plaja aleasa a fost Pefkochori. O plaja ingusta plina de terase, mai mult cu scoici dar la fel ca pana acum cu intrarea in apa lina si fara valuri, perfecta pentru cei care au copii sau nu stiu sa innoate. Preturile similare, doua sezlonguri si umbrela 20 de euro fara consumatie sau gratis dar consumatie de banii astia. Seara cina a fost tot in Afytos si plimbarea de dupa tot pe stradute.
O noua zi, o noua plaja de data asta Glarokavos. La fel ca pana acum, apa calda, intrarea lina iar fauna marina se face remarcata doar prin lipsa totala. Pentru prima data am nisip fin sub talpi si vegetatie la marginea plajei, sezlongurile la acelasi pret la fel bautura si mancarea.
Dupa o zi de balaceala cina am luat-o in oras la Fish Tavern Tsaparis, cam scumput dar portiile mari si foarte gustoase.
Vacanta continua cu Siviri, o plaja aflata in orasul cu acelasi nume, nisp fin, apa limpede si promenada cu terase si restaurante. Aici daca nu ajungi devreme slabe sanse sa mai prinzi sezlong, mai ales la cele care cer doar consumatie nu si taxa suplimentara de sezlong. Oraselul in sine nu are nimic special sunt doar blocuri clasice grecesti in care mai mult ca sigur sunt doar apartamente de inchiriat pentru sezonul estival.
Cam toate plajele vizitate de pana acum au fost cam la o ora distanta, satul de asta am decis sa mergem la 10 minute de cazare cu masina la Paralia Dionisiou. Plaja larga cu nisip destul de fin, apa limpede si calda, cu o promenada pe langa blocurile de 3 etaje, care la parter din loc in loc au restaurante. Din ce am discutat aici cu patronul restaurantului care detinea si o parte din plaja, am flat ca nu a fost un sezon bun si ca toate scumpirile au facut ca in acest an jumatate din sezlonguri sa nici nu le puna pe plaja. Am stat chiar la intrarea in “cartier” ca sa zic asa ca nu este un oras, mai mult o insiruire de zece sau cincisprezece strazi cu blocuri folosite mai mult de greci ca apartamente de vacanta. Aici a fost pentru prima data cand am vazut ceva pesti si niste castraveti de mare care au facut si deliciul juniorilor sa vada asa ceva pe viu.
Seara am cinat inapoi in Nea Moudania la Erodios si sincer aici a fost cea mai buna mancare, portiile extrem de mari si preturile avantajoase, servirea este cam greoaie dar era si aglomerat.
Dupa “odihna” asta am revenit la plajele aflate la treizeci sau patruzeci de minute distanta, de data asta Platanitsi Lagoon. Ca sa poti junge la plaja trebuie sa platesti o taxa de 4 euro si sa traversezi un camping. Trebuie sa recunosc ca merita plaja este mare, sezlongurile sunt pe baza de consumatie si pentru prima oara am vazut pesti, chiar de mai multe feluri si chiar si arici de mare. Apa este mica la mal dar ajunge la adancime mare destul de repede si daca nu stiu cei mici sa inoate recomand clar colac si atentie mare. Pe langa natura salbatica din jur in zare, peste apa se poate vedea Muntele Athos. Singurul dezavantaj la locatie este ca fiind intr-un golfulet nu prea adie vantul si umbrelele mici nu fac fata la orele pranzului. Dar la marginea plajei se poate intinde cearceaful la umbra copacilor pana trece zapuseala.
Seara am plecat sa mancam in Sarti, super animat, plin de restaurante cu preturi decente si portii mari si gustoase.
Ultima plaja vizitata a fost Livrohio, apa bleau, calda, intrarea perfecta pentru cei cu copii, doar preturile au fost spectaculoase. La primele sezlonguri alese ne-au cerut 70 de euro pe primul rand, 50 pe al doilea si al treilea iar pentru restul 20 de euro si asta fara consumatie. Poate penntru ca aveau niste palmieri si niste muzica mai bumti bum credeau ca merita banii astia, cu toate astea nu erau nici macar jumatate din sezlonguri ocupate. Am mai mers putin si am gasit sezlonguri cu 20 de euro fara consumatie. Plaja este foarte lata, locuri de parcare peste tot case frumoase la drum doar mancare nu se gaseste prin zona, din pacate a trebuie sa mergem vreo cinci minute cu masina ca sa luam niste pizza la pranz.
Finalul vacantaei chiar a fost spectaculos, am decis sa mancam seara in Nikiti partea veche a orasului si ce buna a fost alegerea. Oraselul istoric este perfect pentru o plimbare la pas cu marea majotitate a caselor renovate traditional si cu taverne locale peste tot. Am ales Mantios Taverna si pentru prima oara am simtit ca sunt cu adevarat in Grecia, de la cum arata si pana la servire. Locatia asta a fost perfecta pentru ultima zi in Kasandra.
Este a doua oara cand merg in Kassandra si lucrurile stau clar diferit fata de acum cinci ani. De la taxa de senzlong pentru primul rand de langa apa si pana la lipsa platourilor cu fructe de mare sau carne pentru doua sau mai multe persoane. Plajele sunt bune in general desi apa mi s-a parut mai murdara ca in alte locuri, cu diferite plastice si gunoaie care plutesc, la fel si lipsa faunei marine care facea deliciul apei in Grecia.
Recomand Kassandra, ei bine nu am vazut senzationalul de care vorbesc unii oameni in social media si pe internet, de vazut o data in viata da, de revenit clar nu.
Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final, nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!
Pana data viitoare, va urez lumina buna!