A venit si vara cu temperaturile caniculare dar si cu vacantele mult asteptate si pentru ca am scapat de covid si restrictii am ales un sejur clasic in Grecia. Cum inca juniorii sunt destul de mici nu am dorit o destinatie prea indepartata, destul de prietenoasa ca buget, cu plaje usor accesibile dar si ceva de vizitat prin imprejurimi. Asa am ales Kavala, aproximativ 8 ore de condus, plaje frumoase, o cetate si taverne cu recenzii bune.
Drumul a inceput la 6 dimineata si s-a intrerupt abrupt in vama Giurgiu unde am stat aproximativ o ora si jumatate, de la un camion stricat pe pod si pana la doar 2 vamesi care munceau, trebuie sa ai nervii tari si sa te gandesti ca urmeaza 10 zile de apa albastra, tzatziki si mythos, asa trece mai usor.
E pentru prima oara cand merg pe drumul spre Makaza, fara autostrada dar liber, in general fara gropi si cu peisaje frumoase, traficul a fost minim asa ca timpul a trecut relativ usor. In vama la Makaza am stat aproximativ 40 de minute, iar de acolo pana la Kavala am mers pe o autostrada impecabila cu putin trafic facand ca cei 120 de km ramasi sa treaca super repede.
Intrarea in Kavala este superba, un drum care serpuieste usor pe langa apa, trece pe sub viaductul vechi de mai bine de 500 de ani pana in portul orasului aflat la poalele cetatii Kavala. Orasul ca si arhitectura se aseamana foarte tare cu Salonik, plin de viata, strazi inguste si taverne la tot pasul. Pentru ca am dorit sa stam cat mai central am ales cazarea intr-un apartament situat in apropierea centrului vechi.
In prima zi pentru ca vremea nu prea a ajutat si picura nu ne-am indepartat foarte tare si am ales o plaja de langa oras, Periagli Beach. O plaja curata, cu nisip fin, nu foarte lata iar intrarea in apa este lina. Din pacate in anumite portiuni sunt arici de mare iar daca te indepartezi putin unde adancimea depaseste 2 metri se pot vedea pesti si caracatite. Barul de pe plaja are preturi decente, mancare buna si saltele confortabile pe sezlonguri. Farmecul plajei este ca se poate admira orasul cu cetatea sa in varf, iar in zare daca vremea este frumoasa se vede insula Thasos.
Prima cina serioasa a afost in portul turistic la Nemesis, desi se afla in centrul turistic, preturile sunt normale si portiile mari. Seara parcarea portului devine zona pietonala iar in capatul portului este amenajat un fel de parc de distractii, nu foarte elegant dar ceva ce tine ocupatii copiii mai mici.
Cum vremea s-a imbunatatit urmartoarea plaja aleasa a fost Batis Beach, o plaja privata, dar foarte bine organizata. Apa este limpede dar din pacate destul de adanca in apropierea malului. Fiind plaja unui hotel este foarte bine amenajata, curata si beneficiaza de toate facilitatiile posibile. Mancarea la restaurant este decenta, nu cea mai ieftina si nici memorabila, dar locatia este frumoasa si merita vizitata macar o data daca ajungi in zona.
Seara am ales sa mancam in partea veche a orasului la o locatie care pe multe forumuri este recomandata, si pentru ca merita din plin voi adauga si recomandarea mea. Araliki este restaurantul unde am mancat cel mai bine in Kavala, portiile mari, servirea rapida si preturile absolut normale, atentie mare ca dupa ora 19 este foarte aglomerat si se poate astepta eliberarea unei mese destul de mult.
In seara asta am prins si o furtuna care a colorat orasul in portocaliu, ulterior am auzit ca pe Thasos a facut ravagii, in Kavala doar a turnat timp de vreo ora cu galeata dar din fericire nu a facut pagube.
Dupa ce am terminat, cu burta plina si picioarele grele am ales o plimbare pe stradutele inguste pana in varful dealului la cetate. Nu cea mai inspirata idee cand ai burta plina dar o data ajuns in varf privelistea te face sa uiti toata oboseala. Panorama oferita din varful cetatii este unica, mai ales la apus, fortul in sine nu este extrem de interesant, cateva camere goale dar cu placute descriptive, poti sa te plimbi pe zidurile fortificate si sa admiri orasul din toate partile si cam atat.
Pentru ca mai erau niste prieteni in aceeasi perioada in zona si hotelul lor avea plaja am decis sa petrecem o zi cu ei. Hotelul si plaja Lucy sunt la iesirea din Kavala spre Salonik, un mic golfulet cu apa mica, curata plina de pesti si chiar o caracatita curajoasa care a venit pana la mal. O plaja buna pentru copii, apa fiind mica si fara valuri, dar pentru ca langa este si un mic portulet pentru barci de agrement apa mai are ceva rezidurii prin ea. Restaurantul hotelului este ok, mancarea buna dar ceva mai scumpa decat media intalnita pana acum.
Seara la fel am mancat in oras, de data asta la Koutoukaki, un platou cu fructe de mare perfect, ei spun ca este de 2 persoane dar pot manca lejer 4, berea rece si dupa plimbarea regulamentara pe stradutele vechi.
Ziua urmatoare am ales sa mergem la Ammolofoi, cam la 25 de km de Kavala, intr-o zona viticola si mult recomandata pentru nisipul fin. Drumul se face partial pe autostrada iar ultima parte printre curti pline de vii cu ciorchini uriasi gata de cules. Pe marginea drumului sunt tarabe care vand struguri si cu 5 - 7 euro primesti un ciorchine de aproape 3 kilograme, rosu sau alb.
Parcarile sunt mari cu locuri special amenajate sa lasam masinile la umbra si cel mai important gratis. pe plaja sunt multe beach baruri cu sezlonguri si umbrele pana in apropierea apei, preturile sunt super decente si servirea rapida, recomandarea mea este sa ajungeti pana in ora 10:30 altfel doar randurile din spate mai sunt libere. Nispul este fin si apa mica cu intrare super lina, ceea ce o recomanda pentru cei care au copii sau nu stiu sa inoate. Pe toata lungimea plajei se gasesc beach baruri pentru toate gusturile, mai simple, mai de fite, cu baldachine albe si preturi putin peste medie. singurul dezavantaj din punctul meu de vedere este ca in apa nu am vazut nimic viu, un peste, un crab, o meduza absolut nimic.
Seara ca de fiecare data in oras, restaurant si plimbare pe promenada si stradute.
Ultima plaja vizitata si cea mai spectaculoasa a fost Psatha, situata langa oraselul Nea Erakleitsa. Plaja se afla in capatul statiunii si ca sa ajungi la ea mai intai urci dealul cu masina pana la parcare si de acolo cobori pe niste trepte destul de abrupte pana la mica plaja. Desi situata intr-o zona mai salbatica exista un beach bar micut, toaleta si sezlonguri.
Apa este limpede, plina de pesti si crabi, intrarea in apa este destul de abrupta dar nu sunt valuri si copiii daca stau langa mal se pot juca linistiti fara pericol. Peretii golfului se pot explora din apa sau de pe uscat, iar pe una din stanci este amenajat un leaga perfect pentru selfiuri care sa culeaga like-uri pe retelele sociale. Cu toate ca este mic golfuletul, plaja nu a fost niciodata plina complet si nu am simtit ca este prea aglomerat. Muzica de la bar eset destul de in surdina, de buna calitate si servirea ireprosabila. Plaja Psatha se află pe locul 12 din cele 185 de plaje din Eastern Macedonia si Thrace, datorita apei de turcoaz si nispului auriu.
Seara ne-am oprit in Nea Erakleitsa sa mancam si sa ne plimbam in micul portulet. Promenada este animata puternic, plina de terase si restaurante, noi am ales Taverna Paradiso, situata chiar la capatul promenadei. Mesele razlete sunt asezate sub niste artari umbrosi, iar meniul este plin de feluri de mancare ce contin fructe de mare, toate la preturi decente si livrate rapid.
Restul zilelor le-am impartit intre Amolofoi si Psatha iar seara in oras la explorat stradute.
Kavala poate nu pare la inceput cea mai spectaculoasa alegere din Grecia, dar plajele sunt frumoase si pentru toate varstele, orasul cu ale sale stradute, cetate, viaduct si taverne merita explorat si admirat. Preturile sunt probabil printre cele mai mici din grecia poate si pentru ca multi aleg insulele sau zone mult mai cunoscute, cu toate astea recomand un sejur aici.
Mai jos las cateva poze din perindarile zilnice prin oras.
Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final, nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!
Pana data viitoare, va urez lumina buna!