Trenul regal, o fantoma a trecutului!
La stiri se anunta ca in Gara de Nord a poposit pentru vizionare trenul regal, zis si facut, am plecat cu aparatul la gat in speranta unor instantanee de neuitat.
Am ajuns in jurul orelor 12:00 la Gara de Nord, primul obstacol locul de parcare, dupa cateva ture si evitarea la limita a unor taximetristi ,cu prioritate de autobuz la plecarea de pe loc, gasesc un loc. Am de ales sa platesc la cersetorul de rigoare care crede ca ma ajuta mai mult decat senzorii de parcare sau pe trecerea de pietoni dar platesc la omul primariei!!! Reusesc pe o straduta laturalnica si pornesc entuziasmat catre gara. La intrarea in gara, sunt intampinat de cativa aurolaci, care ma intreaba daca am o tigara, ca le tine de foame, reusesc sa ma strecor si ajung in gara. Ma uit in jur sa vad ceva afise care anunta sosirea trenului, dar sunt doar anunturi la 2 lei gogoasa.
Nu ma las pagubas, pornesc si cu mai mare avant catre peroane. Ajung la prima linie si in fata imi apare locomotiva cu aburi construita in 1936, langa aceasta pe peron, la o masa…probabil si ea tot din 1936, cativa oameni care ma intreaba daca vreau sa vizitez trenul? Trebuie sa recunosc ca a fost o intrebare legitima, deoarece totul este inconjurat cu o banda de plastic de parca este locul unei crime.
Platesc taxa de rigoare, un domn imbracat intr-un costum de conductor de epoca imi capseaza biletul si ma invita in primul vagon. Aici sunt preluat de o domnisoara care imi spune ca o sa imi prezinte vagonul, si dupa o sa ma lase sa fac poze in voie. Lectia de istorie este spusa frumos dar interiorul vagonului ma lasa masca, nu de frumusete… ci de degradare. Am crezut ca e vorba doar de primul vagon si ca in restul vagoanelor o sa fie diferit, dar nu totul este degradat in ultimul hal, scaune,canapele, mese,fete de mese, chiuvete si lista poate continua. Pe la mijlocul trenului ma opresc sa vorbesc cu un ghid, cum de se poate asa ceva, si astfel aflu ca trenul tot anul sta undeva la la o remiza din Mogosoaia in speranta ca cineva doreste sa il inchirieze.
Am terminat de vizitat vagoanele si ma indrept catre locomotiva, aici si mai trist gradul de degradare este crancen si ma intreb cum putem sa lasam un obiect de patrimoniu care ar putea sa produca sume considerabile de bani doar prin conservarea corecta si transformarea lui in muzeu, sau probabil si mai bine prin crearea unei rute in Romania, pentru care sunt sigur ca turistii straini si chiar romani ar plati bani grei sa se plimbe.
Ca multe alte lucruri de patrimoniu, care se degradeaza sau chiar sunt distruse intentionat, si trenul regal intra pe acest fagas cu repeziciune, din nou ma intreb daca noi nu ne respectam trecutul cum sa privim catre un viitor mai bun.
Mai jos regasiti cateva fotografii cu trenul regal, si inca mai sper ca cineva o sa ia atitudine, si nu o sa lase spre distrugere un obiect atat de valoros ce face parte din istoria noastra.
Vizionare placuta!