Poate ati crezut ca am povestit in prima parte tot ce am vazut la Roma, ei bine nu. Inca mai sunt multe de aratat si povestit, asa ca sa incepem.
Un alt obiectiv vizitat pe indelete a fost Colosseumul. Cand ma documentam, inaintea calatoriei pe net, foarte multi spuneau ca nu trebuie vizitat si in interior ca nu ai ce sa vezi, nimic mai fals. Si aici norocul a tinut cu mine si nu am stat la coada mai mult de 5 minute, o scurta verificare in ghiozdan si in buzunare de catre carabinieri si am intrat. Un culoar intunecat si umed la capatul caruia te asteapta cateva trepte destul de abrupte sa le urci si astfel ajungi In curtea interoara. Trecera brusca de la intuneric la soarele orbitor mi-a dat impresia ca m-am intors in timp. Turistii de toate natiile si culorile care exploreaza fiecare cotlon dau impresia ca se pregatesc de urmatorul spectacol. Inauntru iti dai seama cu adevarat de incarcatura istorica, de cate biete suflete s-au stins doar pentru distractia unora, dar si de iscusinta arhitectilor romani.
Un selfie cu luptele sangeroase cred ca ar fi fost apreciat acum 2000 de ani. Vizitat pe indelete dureaza cam o ora, am vazut ca se poate ajunge si la un balcon foarte sus dar, doar daca faci parte dintr-un tur cu ghid.
In drum spre Piaza Venezzia m-am oprit la Basilica San Damian, o bisericuta mica ( dupa standardele din Roma ) cu o curte interiora foarte cocheta si unde nu razbate zgomotul citadin, dar nu acesta este punctual forte ci o diorama aflata chiar la intrare. Intitulata "Presepio Napolitano del ‘700" - este o traditie de Craciun din orasele Napolitane care prezinta scena Nasterii.
Si astfel am ajuns si la Piaza Venezzia un punct central al Romei, Monumentul National Vittorio Emanuele II este punctul central si strajuieste piateta. Vizitarea acestuia este gratuita nu as putea spune ca merita, la subsol este un mini muzeu de istorie dar totul este scris in italiana. Punctul forte este terasa, de unde se poate admira Roma de sus, exista si un lift care te poate duce chiar pana pe acoperis, dar 11 euro eu zic ca e prea mult si nu cred ca e mare diferenta fata de terasa.
Mult mai intersanta este Columna lui Traian aflata in stanga pietei (depinde in care parte esti ), nu poti sa ajungi langa ea sau sa te sui sa vezi fiecare basorelief in parte, dar macar stiu ca undeva pe ea sunt si stramosii nostrii sculpati si asta imi umple sufletul de mandrie.
Si a urmat Vaticanul. Norocul a fost din nou de partea mea...nimeni la coada... doar cateva personae care sunt verificate de carabinieri. Culoare lungi pline de opere de arta, statui grecesti, sarcofage egiptene, harti si multe alte bogatii. Peste tot ai voie sa faci poze, sa vorbesti, sa razi, mai putin in Capela Sixtina. Pozele ca pozele da sa nu vorbesti, mai ales ca e un paznic care urla la fiecare 5 secunde ca trebuie sa fie liniste. Nu am zabovit foarte mult, aici pute a transpiratie, umezeala si aglomeratie. Nu cred ca e cu nimic mai speciala decat alte camera din Vatican, ba as putea spune ( aici sunt sigur ca o sa imi sara in cap unii ), ca sunt alte camera mai spectaculoase. Nu am vizitat turnul, pentru ca era inchis, la fel si gradinile, cu toate astea dureaza cam jumatate de zi turul.
Dupa ce am petrecut jumatate de zi admirand bogatiile Vaticanului am revenit la explorarea perpedes a orasului. O scurta pauza in piata Vaticanului, unde betele de selfie fac legea, o privire scurta catre balconul Papal si o privire in treacat la celebrul brad de Craciun impodobit jalnic ca am si plecat catre urmatoare destinatie..Castelul San Angelo.
Castelul aflat la o aruncatura de bat de Vatican, pe malul Tibrului,se poate vizita si chiar indemn la asta mai ales daca prinzi apusul pe terasa acestuia. Interiorul nu este foarte spectaculos si nici foarte mare, seamana un pic cu Bran-ul nostrum, spectaculos la exterior, dar camere goale la interior.
Langa castel se afla podul St. Angelo, ce traverseaza Tibrul catre cartierul evreiesc, impodobit cu 10 statui ce reprezinta diferiti ingeri. Recomand cu multa caldura o plimbare seara pe acest pod mai ales cand se aprind luminile la Vatican, veti avea parte de o priveliste demna de cartile postale.
Fiinddecembrie am zis sa vizitam si Piata Nuova unde se pare este si un targ de Craciun. Piata este intradevar frumoasa cu mai multe fantani si inconjurata de restaurante unde se poate savura un frappe, ca de mancat nu recomand, preturile fiind aproape duble fata de stradutele alaturate. Cat despre targ mai bine nu comentez, doua tarabe cu papusi jalnice niste dulciuri si un carusel.
Ce nu era in plan, si am ajuns din intamplare sa vad, este schimbarea garzii la palatul presidential, si da merita.
Un singur punct de mare interes a mai ramas, Piazza di Spagna, dar treptele erau inchise si sincer sa fiu mizeria si inghesuiala nu cred ca dispar vara.
Si acum cateva cuvinte la final, Decembrie este o luna perfecta pentru a vizita Roma, vremea este placuta cu temperaturii medii de 14-16 grade, nu sunt cozi la muzee si nici inghesuiala din timpul verii. Ce nu recomand este sa mancati langa atractiile principale, preturile sunt aproape duble, portiile mai mici si servirea jalnica. La lasarea serii se aduna mii de grauri care impresioneaza prin galagia pe care o fac dar si mizeria lasata in urma lor.
La fiecare pas se pot admira cladiri cu incarcaturi istorice, din pacate atmosfera Craciunului nu se simte asa puternic ca in alte orase Europene. Sunt putine locuri impodobite ca de sarbatoare si nici orasul nu este foarte curat. Sunt foarte multi africani care vand toate nimicurile, bine macar ca nu sunt foarte agasanti.
Cel mai bine am macat cam la 200 m de Colosseum pe Via Celimontana la restaurantul Trattoria Luzzi, arata ca o bodega dar cam toate din Roma arata asa, macar aici am fost serviti excelent si mancarea a fost foarte buna.
Aici se termina excursia mea prin Roma si sper ca ma voi intoarce pentru ca sunt sigur ca mai sunt multe de vizitat si fotografiat.
Din nou multumesc celor care au avut rabdare sa citesca pana la final si nu uitati de butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta. Pana data viitoare va urez lumina buna!