Astazi o sa vorbim despre cum sunt folosite culorile in creearea afiselor pentru filme. Ca in orice alt domeniu culorile sunt special alese pentru a evidentia o stare de spirit, un context sau o anumita ora a zilei, tot asa cu ajutorul culorilor un afis ne poate arata ce tip de film urmeaza sa vizionam.
Traditional rosu si alb sunt folosite pentru comedii. In mare parte pozele sunt realizate in studio cu editari minime asupra personajelor, titlul este de regula scris cu rosu iar albul este folosit ca spatiu negativ, atragand atentia catre personaje. Se pune accentul pe expresia faciala, haine sau obiecte de recuzita din film.
Albastru este de regula folosit pentru thriller. Personajul principal este in miscare, inconjurat de culoarea albastra ce da o nota de mister si suspans. Filmele noire au fost primele care au folosit pe afis personajul principal ca unic punct de atractie, ulterior cand a fost facuta trecerea de la alb negru la color a fost adaugata culoarea albastra predominanta pentru acest gen.
Galbenul, una din culorile care atrage ochiul foarte tare este folosita pentru filmele cu buget redus sau independente, sa spunem mai elegant. Primele filme care au folosit aceasta culoare au fost prin anii 50 in Europa si trendul a ramas de atunci. Multe din postere au la baza grafica flyer-elor, sa traga atentia incercand sa compenseze micile bugete de marketing.
Alb, negru si portocaliu folosite pentru filmele de actiune destinate de regula tinerilor, unde accentul este pus pe masculinitatea personajului dar si nenumaratele scene explozive ce apar in film. Personajul apare in alb negru iar portocaliul este folosit pentru explozii, contrastul fiind imens aratand ca urmeaza o pelicula pline de actiune. Die Hard unul din filmele mele preferate foloseste aceasta tehnica.
Albastru si portocaliu sunt culori complementare si sunt folosite pentru filmele SF. Originea probabil se afla in benzile desenate unde albastru ne arata universul sau contextul unde se petrece actiunea iar portocaliul evidentiaza personajele si povestea. Primul poster faimos care a folosit aceasta tehnica este Star Wars.
Multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca pana la final, si nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!
Pana data viitoare, va urez lumina buna!