Studiile privind culoarea cuprind numeroase domenii stiintifice cum ar fi: optica, anatomia si fiziologia, antropologia, biologia evolutionista, ecologia comportamentala, chimia, matematica si psihologia vizuala, in acelasi timp sunt explorate si de diferite arte plastice, teoria culorilor in pictura si fotografie sau design de iluminat.
Cand oamenii se gandesc la culori, primul lucru care le vine in minte este roata culorilor care le-a fost aratata in cadrul orelor de desen. Aceasta are ca scop sa ne prezinte culorile primare, secundare si tertiare si cum se pot combina acestea pentru a crea un spectru mai larg de nuante.
Prima roata de culoare a fost prezentata de Sir Isac Newton in sec 17, cand a descoperit spectrul luminii, pana atunci se credea despre culoare ca este rezultatul amestecului intre lumina si intuneric, rosu fiind “cel mai luminat” si albastru “cel mai intunecat”. Studierea culorii a fost continuata de Johann Wolfgang von Goethe, care fiind si pictor a experimentat mult si semnificatia culorilor in contextul psihologic. Abia la inceputul secolul 20 pictorul american Alfred Munsell a explicat inca doua parti importante din roata culorilor, pentru a putea fi utila au fost definite cromatica si valoarea culorilor, adica nuantele. Cromatica este intensitatea culorii, in termeni generali reprezinta saturatia iar valoarea acesteia se calculeaza in luminozitate.
Aceste noi dimensiuni se definesc in zilele noastre ca 3D spatiul de culoare, iar prezentarea arborelui culorilor de catre Munsell este si astazi folosita in cadrul cursurilor de arta cat si in domenii precum optica sau matematica.
In zilele noastre, una din ramurile cele mai studiate care cuprinde culoarea este psihologia, cu un spectru larg de aplicabilitate, iar cunostintele obtinute sunt folosite mai mult ca niciodata in vanzarea oricarui produs sau serviciu.
Culorile si lumina, conform studiilor recente, ne afecteaza starea de spirit, ne pot creste sau scadea pulsul, ne pot afecta somnul sau chiar starea fizica si psihica de zi de zi. Un exemplu foarte bun este verdele si albastrul, ele sunt asociate cu natura si cerul, stimuleaza trezirea de dimineata, din aceasta cauza doctorii ne recomanda ca inainte de culcare sa nu folosim telefoanele sau alte ecrane datorita culorii albastre, care ne va afecta somnul provocandu-ne insomnii.
In 2015 conform unui studiu realizat - culoarea albastra reduce stresul, incetineste ritmul cardiac si reduce presiunea sangelui. Astfel, in Tokyo autoritatile au folosit culoarea albastra in gari pentru a reduce rata sinuciderilor, rezultatul fiind cu 75% mai putine sinucideri.
Probabil una din cele mai mari conceptii gresite este “albastru pentru baieti si roz pentru fete”, in urma cu un secol toti copiii erau imbracati in alb, insa vanzatorii ca sa sporeasca numarul de hainute vandute au venit cu ideea de culori separate, cu toate acestea in subconstientul multora albastru o sa fie intotdeauna asociat baietilor iar roz fetitelor, traiasca marketingul!.
Anumite culori ne influenteaza datorita culturii, in tarile vestice albul ineamna puritate si este purtat la nunti si evenimente festive, pe cand in China spre exemplu este asociat cu doliul. Alte cateva exemple ar fi rosu care in cultura vestica si Japoneza simbolizeaza furie, in cultura Hindu culoarea neagra este asociata cu furia. Intelepciunea in cultura Japoneza si Hindu este asociata culorii mov, in timp ce nativii americani o asociaza culorii maro, iar cei din Europa de Est cu albastru si exemplele pot continua.
Experientele prin care trecem ne influenteaza in perceperea culorilor, unele persoane asociaza culoarea albastra cu marea, oceanul sau libertatea iar altii o asociaza cu singuratatea si detasarea.
Identificarea culorii reprezentative pentru audineta dorita se face in urma unui studiu aprofundat cum ar fi :
-identificarea zonei geografice si a limbii, pentru a determina cultura din care provin;
-varsta si sexul;
-termenii de cautare reprezinta indicii catre nevoile, ezitarile sau preocuparile celor targhetati.
Studiile arata ca o data cu avansarea in varsta, culorile preferate se schimba. Culorile”populare” precum rosu si albastru raman indifernt de varsta in preferinte, dar altele precum galbenul si verdele se schimba destul de des.
Mai jos se afla un grafic ce arata , conform studiilor, culorile preferate pe varste.
Diferente semnificative sunt si in functie de sex, predomina culoarea albastra in ambele situatii, dar in privinta celorlate culori diferentele sunt insemnate.
Barbatii prefera culori luminoase si contrastante, in timp ce feimeile prefera culori delicate cu tente moi.
Unul dintre cele mai importante lucruri de luat în considerare atunci când alegeți o culoare este contrastul acesteia. Nu este vorba doar de culoarea unui buton sau a imaginii despre care vorbim, este vorba despre toate culorile de pe pagină, inclusiv din fundal. În afară de a fi convingătoare și de a evidenția anumite emoții, culoarea trebuie, de asemenea, utilizată pentru a oferi claritate și pentru a ajuta oamenii să vă citească conținutul. Asigurați-vă că alegerea culorilor se potriveste cu întreaga pagină, suportă alte elemente și cel mai important - textul.
Sunt cateva studii de caz despre companii care s-au folosit de culori pentru a impulsiona vanzarile. Unul din cele mai relevante exemple vine de la sticla de ketchup verde Heinz, continutul este acelasi doar sticla a fost vopsita in verde, astfel au vandut 10 milioane de sticle in 7 luni si a rezultat cea mai mare crestere a vanzarilor pentru companie. Au trebuit sa tina fabricile deschise 24 de ore timp de 7 zile pentru a putea satisface cererea, au reusit sa creeze iluzia de condiment sanatos prin asocierea cu verde, culoarea “naturii”. Sa fie asta singurul motiv pentru cresterea vanzarii? Sigur ca nu, au contribuit printre altele si efectul “bandwagon”, sau efectul de turma, cu cat mai multa lume cumpara cu atat pare mai atractiv produsul.
Pe tema culorilor se poate discuta foarte mult, pentru moment am sa ma opresc aici, dar cu siguranta voi mai reveni pe acest subiect extrem de important in fotografie si marketing.
Multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca pana la final, si nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!
Pana data viitoare, va urez lumina buna!