Nimeni nu a realizat perfect portrete de la inceput, toti am fost candva incepatori. Pentru cei care aleg sa practice fotografia de portret nu le va fi usor, competitia este puternica, timpii de livrare a materialelor sunt mici, iar imaginile livrate trebuie sa fie la un nivel cat mai ridicat. De aici si motivul pentru care am scris acest articol pentru incepatori, sase setari care va vor aduce mai aproape de portretul perfect.
1. Fotografiaza doar RAW
Toate camerele vin setate de fabricant pe formatul JPEG, asta nu trebuie sa te sperie, undeva in meniu ai setarea sa schimbi formatul.
Fotografiile RAW contin toate detaliile surprinse de senzorul camerei, in timp ce JPEG-urile sunt aceleasi imagini, doar comprimate, astfel pierzand nenumarate detalii (culoare, balansul de alb, etc.) sau au aplicate corectii de contrast si claritate setate de producator in camera, acestea nefiind pe stilul tau de editare.
Astfel avantajul de a avea cat mai multa informatie in fisier te va ajuta in dezvoltarea stilului tau unic de editare, si astfel imaginile tale vor fi mult mai usor de recunoscut pentru viitorii potentiali clienti.
2. Foloseste AUTOFOCUSUL pentru imagini clare.
Vrei sa ai imagini clare… foloseste autofocusul.
Folosind aceasta setare vei putea captura imagini clare mult mai rapid. Te vei asigura ca ai mult mai multe imagini de unde sa alegi pentru editare si livrare catre client. Cu toate acestea, exersarea si timpul te va face sa alegi cel mai bine unde sa pui punctul de focus, si cum vorbim de fotografia de portret, locul unde nu vei gresi aproape niciodata daca il alegi, este ochiul.
3. Recomand sa fotografiezi usor subexpus
Este mult mai usor sa extragi informatia din pozele subexpuse decat cele supraexpuse.
Mare atentie insa pentru ca la o poza subexpusa prea mult, odata ce vei incerca sa recuperezi informatia, vei introduce zgomotul de imagine. Din nou reamintesc importanta fotografiei in modul RAW, recuperarea facila a informatiei.
4. Foloseste APERTURE PRIORITY pentru imaginile cu un subiect static.
Toate camerele moderne au mai multe moduri de operare: AUTOMATIC, APERTURE PRIORITY, SHUTTER PRIORITY si MANUAL.
In modul APERTURE PRIORITY vei putea seta diafragma la care doresti sa fotografiezi, iar camera va seta automat SHUTTER SPEED-ul si ISO-ul. Apertura determina cat din cadrul imaginii este clar (campul de profunzime sau DEPTH OF FIELD).
In fotografia de peisaj, se foloseste o apertura mica (in zona f8-f16) pentru a avea o imagine cat mai clara in intregime, la polul opus se situeaza fotografii de portret care aleg aperturi mari (in zona f1.4-f5) pentru a delimita subiectul de fundal si a crea acel blur.
Recomand acest mod pentru fotografia de portret statica, tocmai pentru ca nu ai multe setari ce trebuie ajustate des.
Vor fi si momente cand vei fotografia subiecte aflate in miscare si astfel ajung la urmatorul sfat.
5. Foloseste modul SHUTTER PRIORITY pentru subiectele in miscare.
In acest mod setezi viteza shutter-ului iar camera va alege diafragma ISO-ul.
Mai intai ce este shutter speed-ul: acesta controleaza timpul de expunere al senzorului camerei la lumina. Timp de expunere mic - putina lumina ajunge la zenzor, timp de expunere mare - senzorul primeste mai multa lumina.
De ce sa folosim shutter speed -ul pentru subiectele in miscare? Ca sa putem surprinde aceste momente avem nevoie de timpi de expunere mici. Odata setat timpul de expunere, camera va adapta restul setarilor in concordonta cu acesta.
Pentru a fotografia copii sau oameni in iscare vei avea de regula nevoie de timpi de expunere care sa inceapa in zona de 1/500s.
6. Foloseste modul MANUAL.
Toate modurile de mai sus sunt bune pentru situatii destul de usoare, dar dac vrei cu adevarat sa ai controlul total al imaginii foloseste modul MANUAL.
Acest mod iti da controlul tottal asupra setarilor camerei. Camerele moderne inteleg destul de bine cantitatea de lumina si in concordanta cu aceasta vor alege setari mai mult decat decente, dar acestea vor fi pentru imaginea in ansamblu. Odata cu experienta, vei intelege de la camera ce sa tina in lumina si ce nu, vei vrea ca tu sa alegi zonele luminate sau intunecate, in urma carora iti va fi definitoriu stilul de fotografie.
Pentru ca acest mod de a fotografia sa poata fi stapanit, va trebui sa treaca ceva timp si multe fotografii facute.
Este clar ca daca stapanesti tot ce am scris eu pana acum nu o sa insemne ca ai ajuns fotograful de portret perfect, sunt multe altele de luat in calcul, dar exersand iti va creste experienta si finalul o sa creasca calitatea portretelor relizate.
Multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca pana la final, si nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!
Pana data viitoare, va urez lumina buna!