Pentru multi inceputurile fotografiei inseamna imagini cu familia, de cele mai multe ori copiii fiind primii fotografiati. Cu toate acestea nu este usor sa realizei instantanee sincere cu juniorii.
La inceputurile mele faceam parte din grupul celor care le cer subiectilor sa stea tepeni si sa spuna “cheese” cu gura pana la urechi. Dar timpul a trecut, am exersat, am invatat sa inteleg lumina cum sa utilizez mai bine aparatul, relatia dintre ISO, diafragma si timpul de expunere.
Odata cu aparitia copiilor am vrut sa le documentez cresterea in cel mai natural mod posibil, lucru dificil pentru ca ei nu vor sa le bag aparatul in fata la fiecare miscare asa ca a trebuit sa ma adaptez. Primul pas a fost sa trec de la celebrul “cheese” la “lasa-i sa interactioneze liberi”!
Ce este fotografia naturala?
Reprezentarea cea mai buna a fotografiei candide sau naturale este atunci cand imortalizati subiectul fara sa ii cereti acestuia sa se uite direct in aparat. Este momentul sa renunti la expresia “zambeste la camera”.
Marea intrebare este cum realizezi fotografiile candide? Ei bine observa, lasa copiii sa se simta liberi, incearca sa le anticipezi miscarile
De ce este importanta si memorabila fotografia naturala? pentru ca este sincera si arata momentul asa cum s-a intamplat. Expresiile fetei sunt naturale si nu fortate, aceste momente nu sunt neaparat doar pline de fericire pot fi si momente triste sau dificile facandu-le cu atat mai memorabile.
Obiectivele recomandate de mine sunt un 50mm sau un 35mm pentru ca sunt usoare, compacte si au o diafragma mare. Dar daca vrei ceva care sa poata fi folosit atat de aproape cat si la distanta as recomanda un 24-70 mm, este relativ compact si poate sa acopere o plaja focala destul de larga.
Cu timpul am inteles ca imaginile care surprind momente naturale sunt mult mai memorabile decat cele “pregatite”. Sunt putine persoane care la vederea camerei nu se crispeaza si se poarta natural asta fiind valabil si la copii, pe masura ce au crescut am preferat sa stau mai in spate si prin imagini sa documentez copilaria si naturaletea lor.
La inceput incercam sa ii ghidez dar mai tarziu am inteles ca mai bine discut cu ei si in felul acesta le distrag atentia de la camera. Pe masura ce au crescut daca am ratat un moment ii rugam sa il repete spunandu-le ca “fac pariu ca nu poti face asta iar?” fara sa le zic ca este pentru fotografie. Copiii mai mari inteleg mai clar care este traba cu fotografia, se prind mai repede ce au de facut daca le arati imaginile dupa aceea si astfel ii faci sa inteleaga cat de haiosa este scena.
Cu cat vei aprecia mai mult fotografiile candide cu atat vei intelege ca posibilitatile creative sunt nelimitate. Foloseste-te de lumina, umbrele, fundalurile naturale, obiectele din jur, editeaza in camera sau in calculator si rezultatele vor fi extraordinare.
Cu ajutorul fotografiei am reusit sa scot copiii mai mult afara, sa alerge sa exploreze lumea din jur si sa uite de tablete si televizor. Cu fiecare ocazie iesim in parc, la padure, la munte si cream impreuna amintiri!
Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final, nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!
Pana data viitoare, va urez lumina buna!