Marea majoritate a cititorilor mei nu cred ca au fotografiat vreodata cu un aparat pe film, ca sa nu mai zic sa se joace cu un film alb-negru. Realizarea in era digitala a fotografiilor alb negru similare cu cele pe film trebuie sa muncim putin mai mult decat simpla aplicare a unui filtru pe imagine.
Cu imaginile alb-negru putem emite mai multa emotie, putem accentua subiectul si nu in ultimul rand putem scoate din context data la care a fost realizata imaginea.
A trecut vrema in care se foloseau diferite chimicale pentru a crea contrastul dorit, digitalizarea usurand procesul, reducandu-l la cateva secunde, cu toate astea nu inseamna ca rezultatul este la fel de spectaculos.
Personal nu cred ca fotografiile alb-negru vor disparea, cu toate acestea cred ca sunt mai greu de realizat in zilele noastre.
Mai jos voi enumara cativa pasi, care cred ca imbunatatesc imaginea finala.
Incetineste. Imaginile alb negru sunt mai complexe decat cele color, acestea din urma atrag mai usor prin colorit. Cele alb-negru trebuie sa aiba un subiect mai complex, o emotie mai puternica si greselile sunt mai greu de ascuns.
Expunere corecta. Lumina arsa sau umbrele prea negre ascund detalii si creaza contrast nedorit. Este de evitat atat in momentul realizarii fotografiei cat si la editarea acesteia.
Formatul RAW. Indiferent de tipul de fotografie foloseste-te de formatul RAW care contine maximul de informatie in fisier. Toate camerele foto au acest mod si mai nou chiar si telefoane, un dinamic range ridicat ofera o tonalitate mai mare de lumina si umbre.
ISO cat mai mic. Perceptia generala este ca daca introducem “zgomotul digital” fotografia se va apropia mai mult de cele facute pe film, e bine, nu. Pe film acesta aparea in toata tonalitatea la print, pe cand la digital nu este similar pe toata imaginiea, iar ca punct principal sunt zonele intunecate. La fotografiile digitale zgomotul de imagine pare mai mult ca o greseala decat ca un element tehnic rezultat.
Vizualizeaza tonalitatea. In imaginile alb-negru culorile sunt transformate in nuante de gri. Fotografii pe film aveau dezvoltata aptitudinea de a vedea in nuante de gri, noi suntem obisnuit sa capturam imaginile color si dupa sa le transformam in alb negru. Pentru un rezultat cat mai bun trebuie sa ne gandim la conversie in clipa in care compunem fotografia si nu la editare.
Editarea alb negru. Aici vorbim in primul rand de gusturi, dar sunt cateva directii de urmat care pot ajuta din punct de vedere vizual. Trebuie retinut ca lumina va dicta tonurile culorilor, implicit la convertire tonurile de gri. Daca imaginea contine culori similare ca tonalitate si saturatie la convertire se va obtine o tonalitate similara mult mai placuta. Cel mai usor la editare cred ca este cu ajutorul functiei “levels” modificarea luminii asupra culorilor si transformarea acestora in nuante similare de gri.
Fara preset-uri si actiuni cumparate. Ultimul sfat este sa nu aruncati banii pe filtre, preset-uri sau actiuni photoshop care au fost create doar pentru un anumit tip de fotografie, mai bine le creati voi. Ochiul si histograma sunt cele mai bune ghidaje pentru o fotografie alb-negru reusita, indiferent ca vorbim de portrete, peisaje sau orice alt gen de fotografie.
Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final, si nu uitati butonul de subscribe, un like si share tot timpul ajuta!
Pana data viitoare, va urez lumina buna!